Diyarbakır’ın en önemli meydanı olan Dağkapı Meydanı’nda (Şeyh Said) eski vali Münir Karaloğlu döneminde Yenileme Projesi başlatılıp yarıda kalmıştı. Selahaddin Eyyubi Yeraltı Çarşısı’nda yıllardır esnaflık yapan Hasan Papatya, projeye karşı yıllardır verdikleri mücadeleyi, sürecin nasıl ilerlediğini ve yetkililerle yaşadıkları diyalogları Mücadele’ye anlattı. Esnaf Papatya, meydanın tamamen ticari alana çevrilmesine karşı olduklarını, haklarının gasp edildiğini ve kamu yararı olmadığı sürece yerlerini bırakmayacaklarını belirtiyor.
“TİCARİ ALANA KARŞI ÇIKTIK, ARAZİ BULUN DEDİLER”
Projeye ilk itirazlarının ticari dönüşüm sebebiyle olduğunu vurgulayan Hasan Papatya, belediyeden gelen teklifi şöyle aktardı: “Münir Karaloğlu’nun sekreteri Ayhan Bey dediler ki, takas usulü ile siz arazi bulun, o yeni arazide buradaki gibi bir ticari alan yapalım. Bu meydandaki dükkânlarınızı da bize verin. Ben de dedim ki başkanım, şehrin krokisi, haritası sizde. Siz bize seçenek sunacaksınız, biz de tercih yapacağız” Ancak bu görüşmeden bir hafta sonra esnaf Hasan Papatya ve Ömer Akildiz, “Sizlere 15 gün içinde tebligat göndereceğiz, belirlenen fiyatı kabul ederseniz ne âlâ, etmezseniz mahkeme yolu açık” yanıtını aldıklarının altını çizip, kendilerine ait 100 metrekarelik dükkâna 80 bin lira teklif edildiğine dikkat çekerek, bu teklifi şu sözlerle eleştirdiler; “Burası için zamanında 8 daire sattım. Şimdi o 8 daire 3’er milyon lira. Bugün 24 milyon ediyor. Buna karşılık bana 80 bin lira teklif ediliyor.”
Dağkapı Meydanı
“YETKİ KİMİN ELİNDE BELLİ DEĞİL”
Yeraltı çarşısının geçmişteki süreçlerine de değinen Hasan Papatya, Büyükşehir kayyumu Cumali Atilla döneminde meydanın güzelleştirilmesi için olumlu adımların atıldığını, bizzat kendisini mağazasında ağırladığını hatırlattı. Papatya, “Pandemi döneminde mahkemelik olduk. Mahkeme süreci hâlâ istinaf aşamasında. Ama o dönemde zabıta müdürü beni arayıp, valinin teftişe geleceğini söyleyince hazırlandım. Ona da anlatacaktım derdimizi. Projeyle ilgili kafa karışıklığına neden olan en büyük etken, bu projenin yetkisinin hangi kurumda olduğu. Belediye de sorumluluk almıyor, “Belediye bize, ‘Bizimle alakası yok’ dedi. Ama yeraltı çarşısındaki 8-10 dükkân hâlâ belediyeye ait. Eğer yetki Çevre Şehircilik’e geçtiyse belgelerini ortaya koysunlar, kabul edelim. Aksi hâlde topu birbirlerine atıyorlar” dedi.
“EĞER KAMUNUN YARARI VARSA, BEDELSİZ DEVREDERİM”
Esnafların meydan ve yeraltı çarşısında iyileştirme yapılmasına karşı olmadığını, ancak bu düzenlemelerin kamusal fayda içermesi gerektiğini sözlerine ekleyen esnaf Papatya, “Eğer bu proje halk ve kamu yararına olacaksa, çocuklarımın ekmek kapısı olan dükkânımdan bir kuruş talep etmeden feragat ederim. Ama yeniden ticari bir rant alanı yaratılacaksa asla razı olmayız” diyen Hasan Papatya şunları kaydetti; “Ofis Yeraltı Çarşısı’nda altyapı, ışıklandırma ve yenilemeye kadar birçok çalışma yapıldı. Burada ise 6 ay boyunca damlalardan kaçıyoruz. Ofis çarşısı gibi neden burası yapılmıyor? Neden görmezden geliniyor? Aynı zamanda ışıklandırma, kış aylarının zorlu şartları vs. pek çok eksiklikle mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.
“YENİLEME OLACAKSA, AYNI KALSIN AMA GÜZEL OLSUN”
Hasan Papatya ve diğer esnaflar, Dağkapı Meydanı’nın Diyarbakır’ın simgesi olduğunu, meydanın dokusu bozulmadan yapılacak her türlü iyileştirmeye açık olduklarına vurgu yaparak, “Herhangi bir yenileme olacaksa güzel olsun” ifadelerine yer verdiler.
“TEKRARDAN O ESKİ ORTAMI ARZULUYORUM”
Diyarbakır’ın özellikle yaz aylarında insanların gelip dinlendikleri, vakit geçirdikleri “Dağkapı Meydanı’nın yenileme Projesi “ hakkında düşüncelerini dile getiren vatandaşlar, meydanın günümüzden 50 yıl öncesine kadar park olan haline dönmesini istiyorlar. Memleketin yerlisi olduğunu belirten 68 yaşındaki Bülent amca, “Burası biz çocukken bundan 50 sene evvel bahçeydi burası. Bir tarafı da güllüktü. Bir ara çiğköfteci Hasan vardı, burada çiğköfte yapardı, millet geldiğinde semaver ile çay veriliyordu. Sinemaya iki saat vardı başlamaya, insanlar burada vakit geçirip zamanı geldiğinde sinemaya gidiyorlardı. Ben tekrardan o eski ortamı arzuluyorum” şeklinde yetkililere seslendi.
Dağkapı Meydanı'nın eski hali
“ŞU AN BİRAZ DÜZENLENMEYE İHTİYACI VAR”
Eski zamanlarda buranın park olup insanların güzel vakit geçirdiğini hatırlatan diğer bir vatandaş,
şu anda ise her yer betonlaşıp tekrardan park haline gelmesini istediğini sözlerine ekledi.
“Şu an biraz düzenlenmeye ihtiyacı var. Biraz daha düzenlenirse çok daha iyi olur” diyen bir diğer Sıtkı abi, kendisine göre güzel bir düzenleme ve yenilemeden geçtiği takdirde daha iyi olacağını ifade etti.
ORDUEVİ DE KADERİNE TERK EDİLDİ
Öte yandan Dağkapı Meydanı’nın yanında bulunan Orduevi ise yıkılarak meydanın yenilenmesi projesine dahil edilmişti. Söz konusu alanda ise henüz bir çalışma yapılmazken, alan araçların otopark işgaline terk edilmiş durumda.