Hazro ilçe sınırları içinde bulunan Tercil, Ayındar ve Mihrani kalelerinin kalıntıları ile yöre tarihinin çok eskilere dayandığını gösteren bir geçmişe sahip olan bölge, bir zamanlar bucak özelliğine sahipti. Asurlular zamanında yörede kurulan "Hataro" adlı Tercil Kalesi'nden adını alan Hazro, ilk çağlardan bu yana sırasıyla Perslerin, Makedonya Krallığı'nın Roma ve Bizans İmparatorluklarının idaresinde bulunmuştur.
FETİH İLE MÜSLÜMANLARIN ELİNE GEÇTİ
İslamiyet'in Anadolu'ya yayılmasıyla birlikte Hazreti Ömer zamanında Müslümanların eline geçen Hazro, bu tarihten itibaren bölgede kurulan Müslüman beylik ve emirlikler arasında sık sık el değiştirmiştir. Cumhuriyet Dönemi'nin başlarında küçük bir bucak olan Hazro'da 1943'te belediye teşkilatı kurulmuş, ardından ilçe Haziran 1954 tarihinde Silvan'dan ayrılarak Diyarbakır iline bağlı bir ilçe olmuştur.
BÖLGENİN EN ÖNEMLİ YAPI TAŞI: ULU CAMİİ
Tarih boyunca birçok devletin hâkimiyetine geçen ilçede en önemli tarihi eser Ulu Camii'dir. Eyyubiler zamanında 13. yüzyılda yapılan bu cami; ilçenin merkezinde, ilçeye hâkim bir tepede inşa edilmiştir. İlçe sınırları dâhilinde harabe haline gelmiş tarihi bir medrese ve bir de kilise bulunmaktadır.