Büyükşehir Belediyesi'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surlarını gelecek nesillere taşımak amacıyla başlattığı restorasyon çalışmaları genişleyerek devam ediyor. Çalışmalar kapsamında 39 ve 40 no'lu burçta dış cephede bulunan ve geçmiş dönemde yapıldığı değerlendirilen hatalı çimento harcı sökülürken, özgün malzemelerle duvar onarımı yeniden yapıldı. Sur duvarlarının sağlamlaştırılması amacıyla da duvarlara enjeksiyonlar yapılıyor. Urfa Kapı olarak bilinen 21 ve 22 no'lu burçlarda ise 700 metrekare teras alanında yalıtım ve döşemeler tamamlandı. 21 no'lu burcun dış cephesinde ise duvar kalıntılarına ulaşıldı. Burcun dış cephesinde yaklaşık 2 bin 800 metrekare alanda çalışmalar tamamlandı. Mevsim şartları gereği dış mahallerde imalatlar bahara kadar bekletileceği bildirilirken, burç içlerinde ise sıcaklık değerlerinin uygunluğuna bağlı olarak çalışmalar süreceği belirtildi.

“20 BURÇUN RESTORASYONU SÜRÜYOR, 12 BURCUN PROJELERİNİ YAPTIK”

Diyarbakır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, yapılan çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Surlar 5 bin 800 metre uzunluğunda. Dünyada Çin setinden sonra en uzun olan surlara biz sahibiz. Tabi biz bunların özellikle ilimiz açısından ve ülkemiz açısından turizme kazandırması çok çok önemli. Bizde bu amaçla bu surlarımızın turizme kazandırması insanların hizmetine sunulması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz: Bu ihtibarla bizim surlarımızın tamamında 98 burç ve bunlara bağlı olarak surlar var. Bunlardan şuanda 37 tane burçumuzu surlarıyla beraber onarıma restorasyona aldık. Bunlardan 17 tanesini bitirdik. 20'sinde restorasyon devam ediyor. Şuandan 12 tanesinin projelerini yaptık. Bunların ödeneğini talep ettik" dedi.

SURLARI TURİZME KAZANDIRIYORUZ

Surların sadece onarımlarını yapmadıklarını dile getiren Vali Su, şunları söyledi: "Onarımlar tamamladıktan sonra bunlara birerde fonksiyon yükleyeceğiz. Onardığımız bir burçun bazen altından çok güzel bir mekan oluyor. Bunlara da bir fonksiyon kazandırarak halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Böylelikle ilimizin turizm açısından önemli bir yer tutan surlarımızın kısa zamanda onarımlarını yaparak turizm için önemli bir eseri ortaya koymuş olacağız. Camiilerimizi, kiliselerimizi onardık, vatandaşlarımızın yıkılan evleri yeniledik, yenilerini yaptık. Surlarımızın onarımları için şuana kadar yaklaşık 125 milyon lira harcıyoruz."

SURLARDA DİRİLİŞ 2020'DE BAŞLAMIŞTI

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca 2020'de "Surlarda Diriliş Başlıyor" mottosuyla başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında; 1'inci etapta Urfa Kapıyı koruyan 2 burç, Ben u Sen Burcu (Ulu Beden), Yedi Kardeş Burcu, Nur Burcu ve Selçuklu Burcu gibi en bilindik ve en nitelikli burçlar dâhil olmak üzere toplam 6 burç ve onları birbirine bağlayan sur duvarları restorasyonu tamamlandı.

2'nci etapta yer alan toplam 13 burç restorasyonu, Amida Höyük çevresine istinat duvarı, hafriyat ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı.

3. etap çalışmaları kapsamında, Dağkapı burçları, Tek Beden ile 7,8 nolu burçlarında ise çalışmalar tamamlandı.

5. etapta ise İçkale Surlarından başlayarak 950 metre, Dicle vadisine bakan ve surların en çok tahrip olmuş kısmın restorasyon ediliyor.

6'ncı etap çalışmalarında 39-40 nolu burç ve sur duvarlarında restorasyon devam ediyor. Çalışmalar kapsamında tehlike arz ettiği 1. etapta acil müdahale edilen Urfa Kapının yanında yer alan 21 ve 22 nolu burçların esaslı onarımı yapılıyor. (Akşam)

Editör: Mücadele Gazetesi