UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin 800 metre uzunluğundaki Diyarbakır Surları’nda bulunan 98 burçtan 20’sinin restorasyonu tamamlandı. ‘Surlarda Diriliş’ sloganıyla başlatılan çalışmalarda, milattan önce 4000’li yıllarda yapılan surların çevresinde yapılan 400 kaçak ev yıkılarak, bisiklet, yürüyüş ve seyir teraslarının yer aldığı projeyle, dış çevresinden yürüyüşle gezilebilecek hale getirilecek

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alan 5 bin 800 metre uzunluğunda olan tarihi Diyarbakır Surlarında bulunan 98 burçtan 20’sinin onarımı bitti, 17’sinin ise devam ediyor. Restorasyonu tamamlanan burçlar, farklı konseptlerle, Diyarbakırlıların hizmetine sunulurken, Ben u Sen Burcu bölgesinde bulunan 400 kaçak ev de yıkılarak, surların arka bölümleri tamamen gezilebilecek hale getirildi. Yapılan çalışmalarda birçok tarihi eser de gün yüzüne çıkarılarak Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

“ÇARPIK YAPILAŞMA VE İŞGALLE YAPILAN 400 KAÇAK EVİ YIKTIK”

Diyarbakır Surların çevresinde ve Ben u Sen burcunun bulunduğu alanda çarpık yapılaşma ve işgallerle yapılan 400 kaçak evin yıkıldığını, Sur çevresinin tamamen yürüyüş yolu yapılarak gezilebileceğini belirten Vali Ali İhsan Su, şunları söyledi:

“Buralarda zaman içerisinde geçmişten günümüze evler yapılarak çarpık bir kentleşme ve işgaller oluşmuştu. Bunların tamamını vatandaşlarımızın da rızasını alarak güzel bir çalışma ile bu bölgedeki yaklaşık 400 evin kamulaştırmasını gerçekleştirerek, vatandaşlarımıza bedellerini ödedik. Bu evlerimizi yıkarak, surların arka taraflarını açmış olduk. Buraya da peyzaj mimarisiyle güzel bir proje gerçekleştirdik. Projede bisiklet, yürüyüş yolları, seyir terasları, bahçelerimiz, parklarımız, ağaçlarımız var. Böylelikle vatandaşlarımıza dış surlarda gezerken, güzel bir imkanı sağlamış olacağız. Yürüyüş yaparak surların tamamını yani 5 bin 800 metrenin etrafını dolanmış olabilecek. İnanç turizmine bakıldığında ilimizde Kur’an-ı Kerim’de adı geçen 2 peygamber yatıyor. Aynı zamanda Mekke ve Medine’den sonra en çok sahabenin bulunduğu kent yine bizim ilimiz. Rivayetlere göre 541 sahabe burada yatıyor. Tarihi Ulu Camii, Hazreti Süleyman Camii, On Gözlü Köprümüz, Malabadi Köprümüz, Hasan Paşa Hanı gibi nice örnekler ki şu an 350’ye yakın Sur içerisinde sivil mimari örneğinin onarımını da gerçekleştiriyoruz. Hem Sur içerisinde hem de sur dışında önemli çalışmalar yapıyoruz.”

Editör: Mücadele Gazetesi