Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Zafer Atik'in 37. Ahilik Haftası kutlama mesajı şöyle: “Günümüzde esnaf ve sanatkârların oluşturduğu teşkilatlar; ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta olup, insanlığın ortak erdemleri olan; Sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir.

Esnafın piri Ahi Evran-ı Veli Ahilik Teşkilatını şöyle tarif etmiştir; “Ahilik, bir insan bilimidir. Ahi; her şeyde, her ortamda ve her çağda, denge ve düzen tutturandır. Ahi, dağıtan değil toparlayandır, yıkan değil yapandır. Ahi, ülke ve ülkelerin varlığına kârlılıklar, mutluluklar sağlayandır.”

Ahi Evran, bu tanımlamayla Ahilik değerlerinin “her şeyde, her ortamda ve her çağda” geçerliliğini ifade ederek Ahilik felsefesinin durum, zaman ve mekândan bağımsız olduğunu, Ahilik değerlerinin evrenselliğini vurgulamıştır.

Ahi Evran-ı Veli’nin öğretileri, ticareti mal alıp satarak kar etmenin ötesine taşımış; ticaret yaparken adalet, helal kazanç elde etme, eşitlik ve kardeşlikten sapmamayı temel düstur edinmiştir.

Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan Ahilik Kültürü ve Felsefesi; toplumsal yaşamın ortak paydası olan insan üzerine kurulmuştur.

Kardeşlik, cömertlik anlamlarına karşılık gelen Ahiliğin temeli yardımlaşmaya, milli birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanmaktadır.

Ahilik kültürü, üretirken de satarken de dürüst, güvenilir, insan hak ve hukukuna saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmayı olmazsa olmazlarından kabul etmiştir.

Ahilik teşkilatlarının amacı, zenginle fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmektir.

Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir kültürdür.

Öte yandan, Ahinin kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için gözü; kimsenin namusuna, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için beli; kimseye kötü söz söylememek ve iftira etmemek için dili bağlıdır.

Narin cinayeti çözüldü mü? İşte dikkat çeken detaylar Narin cinayeti çözüldü mü? İşte dikkat çeken detaylar

Bu duygu ve düşüncelerle; emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum.”

Kaynak: Haber Merkezi