Osmanlı döneminde Diyarbakır, ipek kozası üretiminin yapıldığı önemli şehirlerden biriydi. Bu alandaki üretim sonraki dönemde de devam etti. Ancak değişen koşullar nedeniyle üretim düşse de Osmanlı'dan bu yana devam eden bu üretim günümüze kadar gelmeyi başararak önemli bir yer edindi. Günümüze baktığımızda ise zor koşullara rağmen Kulp ilçesi, Türkiye’de ipek böcekçiliğinin en üst sıralarda olduğu bir merkez haline gelmeyi başararak adından söz ettiriyor.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ÜRETİMİNDE DİYARBAKIR TÜRKİYE’DE İLK SIRADA  

Diyarbakır’ın Kulp İlçesine bağlı bulunan köylerin ve mahallerin neredeyse tamamında yüzlerce aile İpekböcekçiliği ile ilgileniyor. Kulp ilçesi, yıllık 100 ton rekolte ile ipekböcekçiliğinde Türkiye de ilk sırada yer alıyor. 2023 yılına ait verilerde ise, Türkiye’nin yaş koza üretiminin yüzde 60’ı Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde üretildiği açıklanmıştı.

TÜRKİYE'DE IPEK KOZASININ ÇOĞU DİYARBAKIR KULP’TAN  

Bölgenin önemli tarım kentlerinden Diyarbakır’da son yıllarda ipek böceği yetiştiriciliği de öne çıkarak yeni bir gelir kapısı oldu. İpek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştığı Kulp’ta yılda tonlarca yaş koza elde ediliyor. Kulp bu anlamda bölgenin ipek üretiminde birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de ipek kozasının yüzde 60'ı, ipek ihtiyacının ise yüzde 10’u Kulp ilçesinden karşılanıyor.

 

DESTEK ARTARSA DÜNYA BİRİNCİSİ OLUR

Diyarbakır'da ipek kozası üretiminin yapıldığı Kulp ilçesindeki üreticiler, köy boşaltmaları sürecinde 10 yılı aşkın bir süre kesintiye uğramış olsa bile son yıllarda tekrar destek görmeye başlanmıştır. Ancak desteğin daha da artması halinde, Diyarbakır'ın ipek koza üretiminde dünya birincisi olacağı bile öngörülüyor. 

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi