İstanbul’da 99 yaşında vefat eden Diyarbakırlı Kürt tarihçi, doktor ve insan hakları savunucusu Tarık Ziya Ekinci, vasiyeti üzerine memleketi Diyarbakır'da toprağa verildi. Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Şehitlik Mezarlığına getirilen cenazesi için Şehitlik Camii’nde dualar okundu, cenaze namazı kılındı.

Tarık Ziya Ekinci için Şehitlik Mezarlığında kılınan cenaze namazına, Ekinci’nin ailesinin yanı sıra, birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

“TARIK ZİYA, HAFIZAMIZDA BİR EFSANE OLARAK KALDI”
Törene katılan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu şu ifadeleri kullandı;

“Değerli büyüğümüz Tarık Ziya Ekinci'nin Diyarbakır'daki cenaze törenine katıldık.

Tarık Ziya Ekinci'nin kişisel tarihimizde de özel yeri var, ailesinin özel bir yeri var. Çocukluğumuzda evlerine gitmişliğimiz ve yeğenleriyle beraber büyüyüp, çocuklarıyla arkadaşlık yaptık. 

Tarık Bey ve ailesi çocukluğumuzda, hafızamızda bir efsane olarak kaldı. O yaşamlar, bizim şekillenmemizde, gelişimimizde büyük yol gösterici oldu. 99 yıllık yaşamı, bu toprakların tarihidir. Bir hafızanın, bir cesaretin, bir kararlılığın, bir entelektüel birikimin tarihidir. 

Diyarbakır’da bir husumet daha barışla sonlandırıldı! Diyarbakır’da bir husumet daha barışla sonlandırıldı!

Yaşamı el verdiği müddetçe halkının hakları için, Türkiye'de demokrasi için, eşitlik için, adalet için, demokrasi için mücadele etti. 

Bir kez daha ailesine, yakınlarına, dostlarına başsağlığı diliyorum, halkımıza başsağlığı diliyorum, Türkiye'ye başsağlığı diliyorum; hepimizin başı sağ olsun.”

Kaynak: Haber Merkezi