IŞİD'in 2014 yılında Irak'ta Ezidilere karşı gerçekleştirdiği soykırımın dokuzuncu yıldönümünde, Yeşil Sol Parti'den çarpıcı bir kanun teklifi geldi. Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili Serhat Eren, 3 Ağustos'un "Êzidî Soykırım Günü" ilan edilmesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

Ezidilere karşı işlenen suçların çok sayıda ülkede ve Birleşmiş Milletler nezdinde Soykırım olarak tanındığı hatırlatılan kanun teklifinde, IŞİD'in Türkiye'ye kaçak yollardan getirip esir tuttuğu Ezidi kadınlara da dikkat çekildi.

Eren'in verdiği kanun teklifinin maddeleri şöyle:

MADDE 1- Türkiye Büyük Millet Meclisi, IŞİD adlı terör örgütünün, 3 Ağustos 2014 tarihinde Irak Sincar (Şengal) bölgesinde 400 bin Êzidî-Kürdün yaşadığı coğrafyada onbinlerce Êzidîyi katlettiği, yüzbinlerce Êzidîyi göçe zorladığı, en az 3200 Êzidî kadını köleleştirdiği, Êzidî erkek çocuklarını kendi kimliğinden kopararak asimile ettiği ve tüm bu Irak ve Suriye’de işlenen sistematik şiddetin Êzidî halkının kimliğini ve inancını yok etmeye yönelik gerçekleştirdiği eylemlerin Êzidî halkına yönelik soykırım olduğunu ve bu soykırımı insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanır.

MADDE 2- Türkiye, Êzidî halkının maruz kaldığı, katliam, etnik temizlik, tehcir sebebiyle 3 Ağustos gününü Êzidî Soykırım Günü olarak tanır.

NEFRET SÖYLEMİNE KARŞI ÖNLEM ALMA ÇAĞRISI

MADDE 3- Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin ayrımcılığa uğramamaları, nefret söylemi üretilmesinin önüne geçilmesi ve güvenlikleri için özel tedbirler alır. Kendi dillerinde tercüman hizmeti sağlanarak ana dillerinde hizmet sunar.

Êzidî Halkının kimliğini ve inancını koruyucu yönde önlemler alır. Türkiye sınırları içerisinde yaşamak isteyen ve Türkiye sınırları dışındaki topraklarına geri dönmek isteyen Êzidîlerin, kimlikleriyle, kültürleriyle güven ve ferah içinde yaşamaları konusunda sorumluluklarını yerine getirir.

MADDE 4- Türkiye Êzidî halkına yönelik soykırımın devam ettiğinden hareketle soykırımın sonlanması adına IŞİD’le mücadelede etkin bir şekilde yer alır. Türkiye’de IŞİD’in faaliyetlerinin sonlanması yönünde çalışma yürütür.

AKTİF ROL ALMA ÇAĞRISI

MADDE 5- Türkiye Hükümeti, Êzidî Soykırımının tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, toplu mezarların açılması ve yaşanan saldırılardan etkilenmiş Êzidîlerin yeniden yaşam kurabilmeleri için gerekli ihtiyaçlarının maddi ve manevi olarak tazmin edilmesi konusunda aktif rol alır ve sorumluluk üstlenir.

MADDE 6- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

'15'E YAKIN ÜLKE TANIYOR'

Teklifin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

"IŞİD’in Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği, Ezidi toplumunun "74. Ferman" diye adlandırdığı "Şengal Katliamı"nın üzerinden 9 yıl geçti.

Farklı inanca sahip oldukları için geçmişte 73 kez katliama maruz kalan Êzidîlerin kaderi 21. yüzyılda da değişmemiş, IŞİD’in yıkım gücü yüksek savaş araçları ve teçhizatları karşısında savunma araçlarından yoksun şekilde 74. ferman olarak adlandırılan katliama maruz kalmışlardır. Binlerce Êzidî öldürülmüş, binlerce kadın ve çocuk kaçırılmış, yüzlerce çocuk, hasta ve yaşlı açlıktan ve susuzluktan yaşamını yitirmiştir.

Şimdiye kadar Birleşmiş Milletler'in alt kurumları dahil ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda, Portekiz, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve Belçika'nın da içinde olduğu 15'e yakın ülke ve Avrupa Parlamentosu katliamı soykırım olarak tanımıştır. Bu yıl katliamın yıl dönümüne birkaç gün kala İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak, Êzidîlere yönelik suçları soykırım olarak tanımlamıştır.

'IŞİD'İN TÜRKİYE'DE HÂLÂ ESİR TUTTUĞU EZİDİ KADINLAR VAR'

Halen özellikle de Ankara’da yıllardır IŞİD’in elinde esir olan ve Türkiye’ye kaçak yollarla getirilip sahte kimlikle yaşamaya mecbur bırakılan kadınlar derin internette satışa çıkarılmakta, uluslararası kurumların işbirliği ile fidye karşılığı kurtarılmakta ve aileleriyle kavuşmaktadır. Ancak hala akıbeti bilinmeyen binlerce kız çocuğu ve kadın vardır.

'TÜRKİYE ADIM ATMALI'

Türkiye, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere IŞİD çetelerinin elinde olan Êzidî halkının özgürleşmesi, göç yollarına düşen binlerce Êzidînin topraklarına dönmesi yönünde üzerine düşen her türlü tedbiri ve politikayı uygulayarak halen devam eden soykırımın önüne geçmek adına adım atmalıdır. Bu amaçla işbu kanun teklifi hazırlanmıştır." (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi