Diyarbakır’ın işlek caddesinde trafik ışığı yok! Diyarbakır’ın işlek caddesinde trafik ışığı yok!

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yıllardır kaset satan Muhittin Akbey, 20 metrekarelik dükkânında 55 yılı aşkın bir süredir 40 bin albümlük kaset koleksiyonu oluşturdu. Hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen turistlerin yoğun ilgisini çeken bu dükkân, müziğin evrensel ruhuyla insanların vazgeçilmez uğrak yerlerinden biri haline geldi. 70’lerin müzik dünyasını bugüne taşıyan Akbey, sadece Diyarbakır’ın değil, Türkiye'nin de en eski kasetçisi olarak biliniyor.

“20 YILDIR KASET MÜZESİ AÇMAK İÇİN UĞRAŞIYORUM”
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan dükkânında yıllardır sattığı kasetlerle müzik tutkunlarına hizmet veren Akbey’in hikâyesi ise Mardin’den Diyarbakır’a taşınmalarıyla başlıyor. Biriktirdiği 40 bini aşkın kaset arşivini gelecek nesillere taşımak isteyen Akbey, “20 senedir bir kültür evi ya da kaset müzesi kurmak için uyarıyorum ama kimse bana destek çıkmıyor. Biriktirdiğim arşivin yok olmasını, yıllarımı verdiğim emeklerimin heba olmasını istemiyorum” dedi.

“RİTMİN BİLE BİZLERİ NE KADAR DERİNDEN ETKİLEDİĞİNİ GÖREBİLİYORUZ”
Danimarka’dan gelen Laura isimli turist, “Şu anda çalınan müziğin ne dediğini, kime hitap ettiğini belki anlamıyorum fakat geniş pencereden baktığımızda o ritmin bile bizleri ne kadar derinden etkilediğini görebiliyoruz. Kesinlikle din, dil, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın her milletin inancına, yaşayış tarzına, örf adet ve gelenek göreneklerine saygı duymalıyız. Çünkü dünyada sadece beyazlar ya da sadece siyahiler yaşamıyor. Bu dünya hepimizin olduğu gibi her söylenen müzik de hepimizin olmalı. Değerlerimize sahip çıkmazsak, ileride sahip çıkacağımız değerlerimiz de ortadan kalkabilir” diye konuştu.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL