Sur ilçesinde bulunan 13. yüzyılın başlarına ait olan Artukoğulları Sarayı’nın kalıntıları ortaya çıkarılan ve birçok tarihi eseri barındıran İçkale Müzesi’ni 8 ayda toplamda kaç kişi ziyaret ettiği belli oldu.  Peki, tarihi İç Kale müzesini bu yıl kaç kişi ziyaret etti. İşte detaylar…

Diyarbakır Sur

MÜZEYİ 106 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
İçkale Müzesi Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre 1 Ocak 2024 ile 11 Ağustos 2024 ziyaretçi verilerine baktığımızda İç Kale müzesini toplamda 106 bin 662 kişi ziyaret ettiği öğrenildi. Yıl sonuna kadar 150 bin ziyaretçi sayısını geçeceği tahmin edildi. 

diyarbakirdaki-tarihi-ickalenin-ucretli-hale-getirilmesine-tepki

İÇKALE’YE REKOR ZİYARETÇİ
Sur ilçesinde bulunan İçkale Müzesini ise 2024 Ramazan Bayramının ilk 3 günü 7 bin 416 kişi ziyaret ederken 9 günlük bayram tatilinde ise toplamda 13 bin 694 kişi ziyaret ederek tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Diyarbakır’da bu eziyetin fiyatı 50 lira! Diyarbakır’da bu eziyetin fiyatı 50 lira!

Diyarbakır İçkale

İÇKALE’NİN KISACA TANIMI
Etrafı surlarla çevrilerek kentten ayrılmış olan İçkale, kuruluşundan bugüne yönetim birimlerinin konuşlandığı bir mekan olmuştur. Alan içerisinde; Amida (Virankale) Höyüğü, 4. Y.Y. dan kalma Saint George (Kara Papaz Kilisesi) Kilisesi, Artuklu Sarayı, Artuklu ve Osmanlı Dönemlerinde sarayı koruyan askerin konuşlandığı yapı, 11. yüzyıldan kalma Kale camii, 19. ve 20. yüzyıldan kalma yapılar yer almaktadır. İçkale saran ve şimdiki Artuklu Kemerinin devamı niteliğindeki ilk surların bir bölümü daha sonra yıkılmış ve Osmanlılar Döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İçkale surları genişletilmiş, şimdiki 18 burçlu surlar yapılmıştır (1521 – 1527 ). Amida Höyüğün üst katmanında var olduğu bilinen Artuklu Sarayını çevreleyen Artuklu Surları, günümüzde de varlığını sürdürmektedir. İçkale’ye girişi sağlayan dört kapı bulunmaktadır. Bunlar; Saray Kapısı, Küpeli Kapısı, Fetih Kapısı ve Oğrun Kapısı’dır. Fetih ve Oğrun kapıları dışarıya, Saray ve Küpeli kapıları iç tarafta şehre açılmaktadır. Bu alanın alt kısmında Hz.Süleyman Camii (Kale Camii) bulunmaktadır.

Muhabir: Abdullah AKYOL