Diyarbakır’ın en gözde ve kalabalık ilçesi Sur, tarihsel dokusu kadar zengin sokak lezzetleri ile de ünlüdür. Bu sokakların arasında kalan asırlık helva dükkanı, gelen geçen yerli yabancı müşterilerin yoğun sipariş talepleriyle babadan oğula 101 yıldır devam ettiriliyor.

YENİ KUŞAK, ASIRLIK LEZZET
Asırlık helva dükkanının hikayesi Cumhuriyetin yeni kurulmaya başlandığı zamanlara dayanıyor. O zamanlar Ermeni ailelerin çokça fazla olduğu Diyarbakır’da ise tahin ve helvanın lezzet sırları Diyarbakırlılar tarafından öğrenilip uygulandı. Asrın tatlıcı ustası bu ermeni aile sayesinde helva ve tahin odaklı dükkanlarını bir asır babadan oğula devam ettirdi.

KİLOSU 190 LİRADAN SATIŞA SUNULACAK
Diyarbakır’da neredeyse her yerde şuan 200 lira olan tahinin kilo fiyatı asrın helvacısının özel olarak Urfa’dan getirilen ana malzemelerine biçilen fiyat bazında oluyor. Tahinin 170 liradan olan kilo satışının ilerleyen günlerde 190 lira olacağı da bekleniyor.

DİYARBAKIR’IN YEREL LEZZETİ
Helva üretiminin sağlık ve lezzet ölçülerine ulaşmasının püf noktası el emeğindendir diyor ustalarımız. Antep fıstıklı klasik helva, Diyarbakır’ın yöresel esmer helva çeşitleri kimyasal olmayan doğal tahin ve şeker ile oluşuyor. Glikoz, helimin gibi tamamı ile zararlı kimyasalların fabrikalara karşın asla kullanılmaması buradaki lezzetin ana unsuru olarak bilinir. Malzemelerin karıştırılma aşamasının da el emeğinden geçmesi lezzeti tutturmak için büyük bir emek ve özenle yapılmalı diyor ustalarımız.

Diyarbakır’da azmin hikayesi: Engelli vatandaş simit satarak 5 kardeşini okutuyor Diyarbakır’da azmin hikayesi: Engelli vatandaş simit satarak 5 kardeşini okutuyor


Hazırlık aşamasının bitmesi sonrası servis için asırlık dükkanda satışa sunulan helvalar ülkenin dört bir yanına götürülmek için alıcısıyla buluşuyor. Özel tariflerinin fazlaca olduğu asrın helvacısında en çok tercih edilenler arasında küncili (susamlı) ve klasik helva bulunuyor. Henüz başka bir şubesi bulunmadığı fakat sipariş usülü başka şehirlere gönderim sağlanması üzerinde çalışmalar sürdürüldüğü söylendi.

Muhabir: Gurbet İpek