Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara ve Diyarbakır Şubeleri, 27-29 Eylül tarihlerinde 7’inci Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu gerçekleştirecek.

Sempozyumun destekleyiciler arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası gibi kurumlar da yer alıyor. Dünya çapında akademisyenler ve uzmanların katılacağı sempozyumda Kürtçe akademik sunum yapılacak.

Diyarbakır Surlar Sur Fotoğraf

AÇILIŞ TARİHİ SURP GİRAGOS KİLİSESİ’NDE: 9 ÜLKEDEN AKADEMİSYEN
Sempozyum, 27 Eylül'de (bugün) Diyarbakır’ın simgelerinden biri olan tarihi Surp Giragos Kilisesi’nde yapılacak. Saat 09:30 ile 12:00 arasındaki açılış konuşmalarının ardından müzik dinletisi olacak.

Diyarbakır'da kaybolan Hevjin Çelik'e ilişkin yeni gelişme! Diyarbakır'da kaybolan Hevjin Çelik'e ilişkin yeni gelişme!

Akademik oturumlar ise 27 Eylül saat 13:00 ile 28 Eylül saat 18:00 arasında Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Programın içeriğinde iki mini sempozyum, dört çağrılı konuşmacı, bir davetli konuşmacı, 10 oturum ve 49 bildiri sunulacak. 129 bildirinin yazarlarının temsil ettiği 9 farklı ülkeden akademisyenler, Diyarbakır’da tarihi yapıların korunması ve güçlendirilmesine dair fikir alışverişinde bulunacak.

SUNUMLAR TÜRKÇE, KÜRTÇE VE İNGİLİZCE OLACAK
Sempozyum sonunda elde edilen sonuçlar bir kitap haline getirilerek gelecekteki restorasyon çalışmaları ve tarihi yapıların korunması için yol gösterici bir kaynak olacak.

Toplamda sempozyumdan 16 ülkeden katılımcılar sunum yapacak. Sunumlar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olmak üzere üç farklı dilde gerçekleştirilecek. Kürtçe yapılacak akademik sunum, uluslararası sempozyumun en dikkat çeken unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.

İLK DEFA KÜRTÇE AKADEMİK SUNUM YAPILACAK
Süleymaniye Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Wurya Sabir, sempozyumda "Çağdaş Yeniden İnşa Sürecinin Değişen Mimari Genotipe Etkisi" başlıklı Kürtçe bir sunum yapacak. Ayrıca programda Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu'nun da Kürtçe bildirisi yer alacak.

Kaynak: Haber Merkezi