Diyarbakır’ın 4 ilçe sınırlarında bulunan ve keşfedilmemiş cennet diyarı olarak adlandırılan Geliyê Godernê Vadisi, Silvan Barajı'ndaki çalışmalar kapsamında sular altında kalacak. Özellikle hafta sonları yüzlerce kişinin pikniğe gittiği vadi halka kapatılırken; buradaki tarihi alanın korunmasını isteyen doğaseverler, ikinci bir Hasankeyf vakasının yaşanmamasını istiyor. Bu kapsamda 9 Mart Cumartesi günü saat 12'de Silvan'da eylem gerçekleştirecek olan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Diyarbakır'daki tüm dinamiklere seslenerek harekete geçmelerini istedi. Ayrıca çalışmalar kapsamında yaklaşık 50 köyünde sular altında kalacağı belirtiliyor.

"SON EKOLOJİK KIRIM HAMLELERİNDEN BİRİ DE SİLVAN BARAJIDIR"
Konuyla ilgili basın duyurusu sunan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, "Silvan Barajı ile Farqin, Pasur, Lice ilçelerinde elliden fazla köy, on binlerce yurttaş ve milyarlarca canlının yaşam alanı olan Gelîyê Godernê yok edilecektir. Dünya literatürüne 'güvenlik barajı' tanımını kazandıran aklın son ekolojik kırım hamlelerinden biri de Silvan Barajıdır. Dünya miras listesinde yer alabilecek, onlarca endemik türe ev sahipliği yapan Gelîyê Godernê, neolitik dönemden günümüze canlılar için yaşam alanıdır. Endüstriyel ölçekte yapılan Silvan barajı, sermayenin sömürüsüne hizmet edip tekçi ulus devletin inşası için yapılan bir barajdır."

Diyarbakır’da altın fiyatları yeniden arttı! Diyarbakır’da altın fiyatları yeniden arttı!

"EKOLOJİK KIRIMA NEDEN OLACAK SİLVAN BARAJINA DAİR ÇALIŞMALAR DURDURULMALI"
Silvan Barajı; Kamu yararı, sulu tarım, enerji ihtiyacını sağlamak adına yapıldığı söylemleri
kandırmacadan öte değildir. Silvan Barajının faaliyete geçmesiyle Gelîyê Godernê'nin yaşayacakları "Ekolojik Kırım'dır, Gelîyê Godernê ekolojik kırım suç mahali, merkezi iktidar ve onun uzantısı kurum ile şirketlerde ekolojik kırım suçunun faili olarak tarihte yer alacaktır. Ekolojik kırıma neden olacak Silvan barajına dair çalışmalar bir an önce durdurulmalı, Doğal, kültürel ve tarihi varlıkları koruduğunu söyleyen sermayenin yeşil yüzlü kurumlarını göreve çağırıyoruz. 9 Mart'ta tüm ekoloji ve yaşam savunucularını, kadınları, gençleri, sendikaları, partileri ve toplumu oluşturan tüm dinamikleri Gelîyê Godernê' ye davet ediyoruz. Üçüncü yoldan, özgür (üçüncü) doğaya; Gelîyê Godernê 'Ye." ifadesi kullanıldı.

Muhabir: Devrim AKTÜRK