Yenişehir ilçesinde bulunun ve 84 yıl önce çekilen bu fotoğrafın günümüzdeki halini hiç merak ettiniz mi? Siz değerli okurlarımıza 1940 yılında çekilmiş bu görüntünün hem şuan ki halini hem de tarihi sürecini araştırdık. İşte haberin detayları… 

1940 YILINDA İNŞA EDİLDİ
Cumhuriyet döneminde şehri Sur dışına çıkarma politikasının bir sonucu olarak 1940’larda inşa edilen bu konutlar ‘Memur Lojmanları’ olarak adlandırılır.

TOKİ’den Diyarbakır’da satılık arsa! İşte adresleri TOKİ’den Diyarbakır’da satılık arsa! İşte adresleri

Yenişehir’de birçok kamu yapısının inşa edilmesine ve bu alanda halka ucuz arazi satılmasına rağmen barınmak için halkın hala Sur içini tercih etmesi devlet eliyle sur dışında konutlar inşa edilmesine sebep olur.

KONUT SAYILARI AZ OLDUĞUNDAN MEMURLAR ARASINDA ÇEKİŞMEYE SEBEP OLUR
Bu konutlar kamu kurumlarında çalışan memurlar için inşa edildiğinden ve sayısı da bir hayli az olduğundan memurlar için dahi yeterli olmaz hatta zaman zaman kimi memurlar arasında çekişmeye sebep olur.

LOJMANLAR 1970 YILINDA YIKILIYOR
Yenişehir’de yaygın olarak konutların inşa edilmesi ancak 1950’lerde kooperatifler kurularak mümkün olur. Bu tarihlerde kadar hala Suriçi şehir merkezidir ve halk da burada yaşar. Memur Lojmanları, 1970’lerde yıkılarak yerini çok katlı konutlara bırakır.


1940 yılında Hintli Baba Caddesi’nde memur lojmanları

Hintli Baba Caddesi’nin günümüzdeki hali

Fotoğraflar: DKVD Arşivi

Kaynak: Diyarbakır Gazetesinde Mesken Buhranı(1940-1954)/Semra Türkmen Yılmaz

Muhabir: Abdullah AKYOL