Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altınla ilgili öngörülerini paylaştı. Memiş, altın kıtlığı ekseninde yaşanacak maliyetlerle ilgili de uyarılarını yaptı. Memiş, yazdıklarının yatırım tavsiyesi olmadığını da açıklarken, "Hedef 3000 lira seviyesi. 3000 liranın üzeri de görülecek. 4100 lira çeyrek altın. Yarım altın 8200 lira. Tam altın 16 bin 400 lira. Gram altın 2432 lira. Konuşurken bile rekor kırıyor" dedi.

Memiş açıklamalarının devamında ise, "3 bin lira hedef noktamız. Üzeride de var ama önce 3000 lirayı görelim. Piyasada altın kıtlığı başladı. Çeyrek altın, yarım altın yok. Darphane arz tarafında ciddi problemler var. Sakın çeyrek altın, ziynet altını, cumhuriyet altını almayın, ciddi işçilik var. Ama gram altın, has altın alabilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Memiş'in altın kıtlığıyla ilgili uyarı ve değerlendirmelerde bulunduğu tv 100'deki bugünkü köşe yazısından bir bölümse şöyle,

"Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023'te çeyrek altın üretimi bir önceki yıla göre yüzde 67,8 artışla 17,8 milyon adet ile rekor seviyeye yükseldi.
"Ons altında bir kar satışı bekliyorum bu da gram altının kısmen geri çekilmesine neden olabilir ancak düşüşlerin kalıcı olmayacağını öngörüyorum. 2022'de çeyrek altın üretimi 10 milyon 607 bin 900 adet olmuştu. Darphane'nin 2023'teki çeyrek altın üretiminde en yoğun ay Mayıs oldu. Mayıs ayında 2 milyon 607 bin 750 adet çeyrek altın üretildi.  2024’ün ilk çeyreğinde ise talep ciddi anlamda arttı. İş öyle bir hal aldı ki, darphane üretimde sıkıntı yaşamaya başladı. Külçe külçe altınları darphaneye veren toptancılar, üretimin azaldığını görünce fırsat bu fırsat deyip koyuyor işçiliği, koyuyor işçiliği.  1 adet çeyrek altının 175 lira işçiliği olur mu? Oldu. Dün 73 lira işçiliği var mıydı? Evet vardı. Darphane Genel Müdürlüğü, her yıl ne kadar ürettiğini zaten açıklıyor. Ne kadar kazandığını da hesaplanır o da basit. Mesela geçen yıl 1,5 ton işçilikten kâr ettiğini düşünebiliriz. Kuyum sektörü neden ticaret bakanlığına bağlandı? Altın üretenler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenirlen Ticaret Bakanlığı neden? Yazılacak konuşulacak çok şey var ama şimdilik yeri değil. Sonuçta geleceğim nokta şu; Rafinelere sarrafiye ürün üretimi yetkisi verilsin, rekabet artsın, işçilik fırsatçılığı sona ersin." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi