Diyarbakır'da yaygınlaşan kafeye kültürü de zamlardan etkilendi. Gıda sektörüne hemen hemen her ürüne gelen zamlar karşısında hem vatandaş hem de işletmeciler ne yapacaklarını şaşırdı. Daha önceleri belirlenen zamanlarda menülerde fiyat güncellemesi yapan işletmeciler şimdi neredeyse her ay fiyat değişikliği yapmak zorunda. Artan maliyetlerle birlikte işletmelerin giderlerini düşüren kafe işletmecileri, vatandaşların eskisi gibi kafeye gelmediklerini ve fiyat menüsünü gören müşterinin kalmak zorunda kaldığını belirtiyor. Kafelerde bir bardak çayın 15 liraya kadar yükseldiğini söyleyen Mehmet Gezer, “Personelimizi işten çıkarmamak için ve ücretlerini karşılayabilmek için menüde güncellemeler yaptık. Müşteri bundan rahatsız oluyor ancak biz de zor durumda kalmamak için bunu yaptık” dedi.
“ZAMLARA YETİŞEMİYORUZ”
Zamlar karşısında çalışan personel dahi bulmakta zorlandıklarını söyleyen işletmeci Servet Kardaş, “Diyarbakır’da zamlardan en çok biz etkilendik herhalde. Eskisi gibi iş olmuyor. Zamlar geldikçe eleman bulamıyoruz. Yol ücretleri artıyor çalışanlar bunu sorun olarak görüyor. Artışlar olunca çalışanlar da fiyat artışı bekliyor. E müşteri gelmiyor pahalılık yüzünden. Bu kez biz çalışanın hakkı olanını vermekte zorlanıyoruz. En basiti cirolar yarı yarıya indi. Artık zamlara yetişemiyoruz. Aldığımız ürünler de çok pahalılaştı. Sadece hafta sonları günü kurtarabiliyoruz. Diğer günler zararına kapattığımız gün de oluyor. Gelen vatandaşlar da fiyatlardan şikayetçi. Oturup fiyat listesini görünce kalkan müşteri bile oluyor. Bizim de elimizden gelen bir şey yok. En basit bir bardak çayın 15 lira, limonata 40 lira. 300 liraya aldığımız bir şurup şu an 500 liraya alıyoruz. Yüzde elliden fazla bir zam geldi” dedi.
“İNSANLAR ESKİSİ GİBİ KAFELERE GELMİYOR”
Vatandaşın eskisi gibi kafelere gelmediğini belirten işletmeci Mizgin Eren, “Zamlar şu an herkesi zorluyor. İnsanlar eskisi gibi kafelere gelmemeye başladı. Her gün daha farklı bir zamla güne başlıyoruz. Bizi buna alıştırdılar. Alışmamamız lazım. Alışınca başka bir zam geliyor. Bu bizim için kötü. Piyasada aynı kirayı verip ürünleri farklı bir fiyata veren mekanlar var. Bu da yanlış. Bir denetim mekanizması olmalı”
“ÇALIŞANLARIMIZI İŞTEN ÇIKARMAMAK İÇİN FİYATLARDA GÜNCELLEME YAPIYORUZ”
Artan maliyetler karşısında menüde değişiklik yapmak orunda kaldıklarını söyleyen işletmeci Mehmet Gezer ise şöyle konuştu:
“2012’den beri kafemiz işletiliyor. Eskiyi nazaran gelen müşteri sayısında çok düşüş yaşandı. Eskiden çok iş yapıyorduk. Biz de ister istemez fiyatlarda güncelleme yaptık. Çalışan personelimizi işten çıkarmamak için ve ücretlerini karşılayabilmek için menüde güncellemeler yaptık. Müşteri bundan rahatsız oluyor ancak biz de zor durumda kalmamak için bunu yaptık. Ona rağmen işler düzelmedi. Maliyetlerimiz çok arttı. Bir çayın fiyatı 15 liradan başlıyor. Bu gibi içeceklerde dahi fiyat artışına gitmedik. Yapsak herhalde kimse gelmez diye düşünüyoruz. Müşteriyi de düşünmek zorundayız. Onları da mağdur etmek istemiyoruz. Daha önce bin liraya aldığımız ürün şu an bize 2 bin liraya geliyor. Belli bir süre sonra alışıyor ama fiyatlara asgari ücret arttıkça daha çok zam geliyor”
Haber: Remziye ÇELİK