Cumhuriyet Dönemi'nin başlarında küçük bir bucak olan Hazro'da 1943'te belediye teşkilatı kurulmuş, ardından ilçe Haziran 1954 tarihinde Silvan'dan ayrılarak Diyarbakır’a bağlı bir ilçe olmuştur. Güneyi ovalık kuzey kısmı ise çok dağlık bir yapıya sahip, çevresine göre yüksekte bulunan Hazro, yağış alıp yazları daha serin ve kışları daha çok kar yağışı görülür. Hazro, Uzuncaeski dağı eteklerinde kurulmuştur. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Hazro’da en önemli akarsuyu olan Zuğur Çayı, Zergüş mevkiinde doğarak Bismil ilçesi yakınlarında Dicle nehrine karışmaktadır. Asurlular zamanında yörede kurulan "Hataro" adlı Tercil Kalesi'nden adını alan Hazro ismi, bir dönem Hacra ve son olarak Hazro olarak son şeklini alarak böyle kalmıştır.

Diyarbakır'ın Hazro ilçesi

HAZRO, SİLVAN’DAN AYRILARAK İLÇE OLDU
Cumhuriyet Dönemi'nin başlarında küçük bir bucak olan Hazro'da 1943'te belediye teşkilatı kurulmuş, ardından ilçe, Haziran 1954 tarihinde Silvan'dan ayrılarak Diyarbakır‘a bağlı bir ilçe olmuştur.

Diyarbakır’da belediye satışa çıkarttı: Fiyatı 74 milyon lira Diyarbakır’da belediye satışa çıkarttı: Fiyatı 74 milyon lira

Diyarbakır'ın ilçe haritası

HAZRO‘NUN TARİHİ
Hazro’nun yerleşim tarihçesi yontma taş devrine kadar uzanır. Yontma taş devrine ait en güzel yerleşim çekirdekleri Hazro’nun güneyindeki büyük Biber Dağı’ndan kayalar oyulup odalar şekline getirilerek yaşanılan yer haline gelen mağaralardır. Hazro’nun kuzeyinde de bugünkü yatılı bölge mektebinin hemen yanı başındaki mağaralarda da taş devrine ait yerleşim izlerini rastlanılır, gözle görülür delillerle ve şekillerle. Hazro ilk çağlardan bu yana sırasıyla Perslerin, Makedonya Krallığının, Roma ve Bizans İmparatorluğunun idaresinde bulunmuştur.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik