Diyarbakır’ın tarihi köşklerinden biri olan Ferit Köşkü, bakımsızlıktan yıkılıyor. Dicle Nehri kıyısında bulunan ve bir mahalleye adını veren Ferit Köşkü, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı parça parça yıkılıyor. Mimarisi ile dikkat çeken 2 katlı tarihi köşk, müdahale edilmediği takdirde diğer tarihi yapılar gibi yok olacak.

Kaderine terk edilen köşkün kişi mülkiyetinde olduğu için bakımının gerçekleşmediğini söyleyen mahalle sakinleri, yetkililerin köşke bir an önce müdahale etmesi çağrısında bulundu. Ayrıca madde bağımlılarının adeta mesken ettiği tarihi köşkteki görüntüler de tedirgin ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine, 17 Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk Mahallelerini ‘riskli alan’ ilan etmiş ancak aradan geçen zamana rağmen tarihi köşk fark edilmemesi ise düşündürüyor.

KÖŞKÜN HALİ İÇLER ACISI

Köşkün çoğu bölümünün yıkıldığı görülürken, önceleri içme suyu olarak kullanılan çeşme yok olmuş; çeşmenin aktığı havuz ise kırılmış, moloz ve otlardan görünmez bir hale geldiği görülmekte. Köşkün bahçesindeki havuz olarak bilinen suyun yer altından gelen kaynak suyu olduğu belirtiliyor. Bahçede ayrıca terk edilmişliğin izleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmekte.

MADDE BAĞIMLILARI MESKEN TUTTU

Madde bağımlılarının mesken tuttuğu tarihi köşk, uyuşturucu malzemelerle dolu. Odalarda uyuşturucu alımında kullanılan ve ‘kova’ olarak bilinen malzemeler dikkat çekiyor. Tarihi köşk kayıtlara göre 118 yıl önce yapılmış. Belirli tarihlerde onarım gören köşkün mülkiyeti şahıslara ait olduğu biliniyor. Düzgün kesme bazalt taş ile yonu taş malzeme kullanılarak inşa edilen köşkün birinci katındaki eyvan kemerinin üzerinde 1218 (Hicri) tarihi mevcut. Tarihi değerleriyle yerli ve yabancı turistleri çeken Diyarbakır'da, birçok tarihi yapı restore edilirken Ferit Paşa Köşkü'nün sahipsiz kalması, köşkün unutulmuş olabileceğini akıllara getiriyor.

KÖŞKÜN AKIBETİ BİLİNMEYEN BÜYÜK GİRİŞ KAPISI

Mahalle sakinlerinden konuştuğumuz bir vatandaş ise, “Eski komşular bile ilk sahibini görmemiş. Dicle nehrinde arazi ekimi yapan kişiler ilgileniyorlardı köşk ile. Onlar da arazilerinde anlaşmazlık çıkınca bıraktı. Kimse gelip köşkle ilgilenmiyor. Kaderine terkedildi. Üzülüyoruz. İçinde ev varken bazılarının baskısı ile çıkmak zorunda kaldılar. Çıkmazsanız köşkü ateşe veririz tehditleriyle çıkmak zorunda çıktılar. 15 yıl önce kadar tarlada bekçilik yapan kişiler köşke bakıyordu. Ben küçükken köşkün çevresinde oynardık. Bazen su almak için köşke girerdik. Çeşme vardı. Havuza dökülüyordu. Köşkün büyük bir giriş kapısı da vardı. O kapıyı da hırsızların alıp götürdüğünü düşünüyoruz. Avluda banyo tuvalet yerleri vardı. Şimdi hepsi yıkılmış” diye konuştu.

KÖŞK BİR DÖNEM DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLDU!

Tarihi Ferit Köşkü’nün bir dönem definecilerin hedefi haline geldiğini belirten mahalle sakinleri, tahribatın bir kısmının da bu yüzden gerçekleştiğini belirtti.

FERİTKÖŞK MAHALLESİ ‘RİSKLİ ALAN’ İLAN EDİLMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine, 17 Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk Mahallelerini ‘riskli alan’ ilan etmişti. “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” un ek 1. maddesi uyarınca alınan karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile 18 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

Bir aileye ait olan tarihi köşkün hisse olaylarından dolayı kaderine terk edildiği öğrenildi. Konuyla ilgili Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden edindiğimiz bilgiye göre, ailenin bir proje hazırlayıp kendilerine sundukları takdirde, bakanlığın bu alanlarla ilgili yardım fonlarından destek alınarak onarılabileceği belirtildi.

Ayrıca Ferit Köşkü'nün mülk sahibi aileye ulaşamadık. 

Öte yandan Dicle Üniversitesi sınırları Kırklar Dağı civarında bulunan tescilli Kavs Köşkü, bakımsızlıktan yıkılmıştı.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik