Dicle Nehri'nin kıyısındaki bereketli topraklarıyla binlerce yıl çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan kadim kent Diyarbakır’da birçok tarihi yapı günümüze kadar ulaşmışsa, bir çoğu da yıkılıp yok olmuştur. Bu tarihi yapıların başında gelen kiliselerin bir kısmı günümüze ulaşsa da bir kısmı ise diğer tarihi yapılar gibi ilgisizlik ve bakımsızlıktan tahrip olmuş bir kısmı ise okula çevrilmiştir. Diyarbakır’da bulunan bu yapılardan Yavuz Selim İlkokulu ve Süleyman Nazif İlkokulu binaları da geçmişte kiliseydi.
DİYARBAKIR’DA ÖNCE OKULA SONRA KARAKOLA ÇEVRİLEN SÜRYANİ KATOLİK KİLİSESİ
Suriçi’nde bulunan Yavuz Selim İlkokulunun bir zamanlar Süryani Katolik Kilisesi olarak kullanılıyordu. İsviçreli bir filolog, epigrafist ve tarihçi olan Max Van Berchem’in Amida isimli kitabında 7. yüzyılda inşa edildiği belirtilen kilisenin günümüze ulaşan bir yazıtı bulunmuyor. Kilisenin çevresindeki parsellerin de bir vakitler kilise vakfına ait olduğu tahmin ediliyor.
Hangi tarihte okula dönüştürüldüğü kesin olarak bilinmeyen yapı, 1980 yılında Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (DKVD) tarafından kilise olarak tescillenmiş. Bu tarihte kilisenin bir kısmının ayakta olduğu söyleniyor. Kilisenin günümüze erişen öğeleri ise birkaç dış duvar ve taş kalıntıları. Alanın üzerine inşa edilen Yavuz Selim İlkokulunun ise kilisenin taşları ve sütunları kullanılarak inşa edildiği tahmin ediliyor.
2015’teki çatışmalarda kapatılan ve hasar gören okul, onarıldığı tarihten beri karakol olarak kullanılıyor.
DİYARBAKIR’IN LATİN KİLİSESİ OKULA SONRA DA KAYMAKAMLIĞA ÇEVRİLDİ
Yine Suriçi bölgesinde bulunan Süleyman Nazif İlkokulu da 1934 yılına kadar Latin Kilisesi olarak işlev görüyordu. Sur semtinde bulunun okul, uzun yıllar kilise olarak kullanılmıştır. Papalık, doğu kiliselerini papalıkla uyum içerisine sokma politikasıyla 13. yüzyıldan itibaren Mezopotamya bölgesindeki misyonerlik faaliyetlerini destekler. Amaçları ‘kilise birliğini’ sağlamak ve ‘Katolik Evrenselliğini’ güçlendirmektir. Bu amaçla Mezopotamya bölgesine rahipler gelmeye başlar. 1841 yılında bu amaçla Diyarbakır’a gelen İspanya kökenli Kapuçin Rahipleri bu kilisede faaliyet gösterdikleri belirtilmektedir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan okul, tarihi Sur ilçesinde 2015 yılındaki çatışalar döneminde tahrip olmuş tekrar restore edilerek Sur Kaymakamlık binası olmuştur.