Neredeyse bin bir çeşit yemekte kullanılabilen ve özellikle Diyarbakır, Karacadağ, Mardin, Bitlis, Hakkari, Siirt gibi bölgelerde yetişen ve ‘kenger’ olarak bilinen dikenli bitki sevilerek tüketilir. Bin bir zahmetle yüksek ve dağlık yerlerden toplanan kenger bitkisi, hem turşu hem de birçok çeşit yemekte tüketilebilir. Bu lezzetlerden biri de Kengerli Bulgur Pilavıdır. Yapımında kullanılan kenger bitkisi, ilkbahar aylarında yetişir. Kenger bitkileri daha sonra dikenli bölümünden temizlenerek tüketilir. İsteğe göre kışın tüketilmek için ya dondurularak ya da salamura yapılarak saklanabilir. Kış için muhafaza edilen kengerler çeşitli yemeklerde kullanılarak tüketilir.

Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı; kenger (Gundelia tournefortii), pilavlık bulgur ve sadeyağ kullanılarak üretilen pilavdır. Kengerli Bulgur Pilavının ortaya nasıl çıktığı bilinmese de geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZET
Kengerli Bulgur Pilavı da Diyarbakır’da sevilen ve özellikle kış aylarında en çok tercih edilen yemeklerden biridir. Evlerde muhakkak yapılan bu lezzet, 15.07.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.06.2022 tarihinde coğrafi işaret alarak tescil edilmiştir.

Ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri:
Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı; kenger (Gundelia tournefortii), pilavlık bulgur ve sadeyağ kullanılarak üretilen pilavdır. Üretimde kullanılan kenger bitkisi, ilkbahar aylarında yetişir. Toplandıktan sonra dondurularak veya salamura yapılarak saklanır.

Diyarbakırlı öğrenciler para topladı! 30 bin lirayı Gazze’ye yolladı Diyarbakırlı öğrenciler para topladı! 30 bin lirayı Gazze’ye yolladı

Üretim Metodu:
Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavının üretiminde kullanılan kenger, pilavlık bulgur ve sadeyağ, tercihen coğrafi sınırdan temin edilir.

6 kişilik Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı için gereken bileşenler aşağıdaki gibidir:
500 g kenger
400 g pilavlık bulgur
40 g sadeyağ
20 g tuz
800 ml su (bulgur için)
1 l su (kenger haşlamak için)

Kenger temizlenir, doğranır ve bir tencerede 5 dakika kadar haşlandıktan sonra süzgece konularak suyunun süzülmesi 5 dakika beklenir. Pilav tenceresinde eritilen sadeyağın içine kenger eklenip 5 dakika kavrulur. Üzerine su, tuz ve bulgur eklenerek kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Pişen Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı, 10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra sıcak olarak servis yapılır.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik