Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 Hububat alım fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, buğday fiyatlarını vasıflarına göre 8 bin 500 ile 10 bin 500 TL arasında belirledi. Buğdayın tonunun 8 bin 500 TL olduğu Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki üreticiler fiyatlara tepkili. 

Diyarbakır Valiliği Narin’in mezarını yaptırdı Diyarbakır Valiliği Narin’in mezarını yaptırdı

İddia TMO, depoları ithal buğdayla dolu olduğu için alım yapmıyor!
 
Çiftçiler, belirlenen fiyatın masraflarını dahi karşılamadığı için buğdaylarını satmadıklarını belirterek, ithal buğdayın da fiyatların düşük olmasına neden olduğunu vurguladı. 
 
BUĞDAYI SATAMIYORLAR
Çiftçi Kemal Eken, düşük fiyatlar nedeniyle 2 aydır buğday satamadığını ifade ederek, düşük fiyatlar ve artan enflasyon nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydetti. Eken, “Ektiğimiz buğdayın tonunu geçen sene 9 bin liraya satıyorduk, bu sene ise 8 bin 500 lira fiyat biçtiler. Geçen sene mazot 24 TL iken şimdi 44 TL’ye çıkmış. Eskiden motorun bakımı 3 bin lira iken şimdi en az 6 bin liraya çıktı. Bunun gübresi ve ilacı da var. Yani her şeyin fiyatı artarken, buğdayın fiyatı düşüyor. Yani buğdaya biçtikleri fiyat masrafları bile karşılamıyor. Üstüne zarar ediyoruz.” 

ÇİFTÇİLER İCRALIK OLDU
Buğdaylarını satamadıkları için borçlarını da ödeyemediklerini söyleyen Eken, borçlar nedeniyle icralık olduğunu kaydetti. Eken, “Devlet buğdayın tonunu 12 bin liraya ithal ederken, buğdayımızı da 8 bin 500 liraya alıyor” dedi. 

Kaynak: MA