Mezopotamya'nın en eski devletlerinden olan Akkadlara ait MÖ 2260 yıllarından kalma yazılı belge Diyarbakır'da bulunmuş. Ancak belge bugün İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi'nde yer almaktadır. Detaylar haberimizde...

Dünyanın en eski medeniyetlerine ait olan birçok yazılı belgenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve 33 medeniyete hükmeden Diyarbakır'da bulunduğu bir gerçek. Bunlara istinaden özellikle Körtik Tepe'nin henüz baraj altı kalmadan önce gerçekleştirilen kazı çalışmalarında kentin 12 bin 500 yıllık bir tarihçesi olduğu kanıtlanmıştı.

Kentin önemini yansıtan diğer bir belge ise Mücadele Gazete'mizin araştırmaları sonrası öğrenildi.

ANADOLU' DAKİ EN ESKİ YAZILI BELGELERİNDEN BİRİ

Diyarbakır'ın doğusunda bulunan Pir Hüseyin köyünde 1893 yılında bulunan ve halen İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi'nde sergilenen, MÖ 2260 yıllarından kalma üzerinde Akad'lı Naram-Sin' in resminin de bulunduğu çivi yazılı bazalt stel (dikilitaş) Anadolu'daki en eski yazılı belgelerden birini sunmaktadır. Bundan daha eski yazılı belgeler ise yok denecek kadar azdır.

AKADLARIN KRALI NARAM-SİN

Naram-Sin'in yazılı belgelerde Akad kralı olduğu aktarılmaktadır. Akad İmparatorluğu'nun kurucusu I. Sargon'un oğludur. Stelle ilgili olarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri' nin web sayfasında şu bilgiler de yer almaktadır: “Stel parçasının sağında çivi yazısıyla bir yazıt vardır ve Naram-Sin tek figür olarak işlenmiştir. Akad sanatının en belirgin özelliği olan dinamizmi bu stelde görmek mümkündür. Benzer stellerde kralların ellerinde tuttukları savaş aletleri aslında savaşta kullanılan somut aletleri değil, kraliyet otoritesini simgeler. Ayrıca bu şekilde tasvir edilen kral kendine emanet edilen halkı ve de malları bizzat koruma sorumluluğunu taşıdığını bildirir."

4 BÖLGEYE BARIŞ GETİREN KRAL

MÖ 3. bin yılında hüküm süren kral Naram-Sin kendisine "4 bölgeye barış getiren Kral" unvanını verir. Bu sıfat 4 ana yönü temsil etmekte ve Naram-Sin'in Ebla ve Elam şehirlerini yani batı ve doğuyu fethetmesinin ardından “Evrenin Kralı” olmasını simgelemektedir. Akad Devleti'nin Naram-Sin çağındaki sınırlarını belirtmesi ve çağının sanat özelliklerini yansıtması açısından, günümüze kadar gelmiş Akad kültür belgelerinin en önemlilerindendir.

Afrika‘nın sultan kelebeği Diyarbakır’da görüldü! Afrika‘nın sultan kelebeği Diyarbakır’da görüldü!

NARAM SİN KİMDİR?

Naram Sin, MÖ 2254-2218 yılları arasında hüküm sürmüştür. Naram Sin Büyük Sargon'un torunuydu. Hükümdarlığı sırasında imparatorluk doruk noktasına ulaştı. Kendisi Mezopotamya'da kendini ilah ilan eden ilk kişiydi. Kendisinden öncekiler gibi (Lugal-Anne-Mundu gibi) "Dört Köşenin Kralı" ilan etmişti. Naram-Sin Manishistu'nun oğlu olarak doğmuştu. Kral Rimus'un yeğeniydi. Enheduanna onun halasıydı. Ayrıca Naram-Sin Büyük Sargon ve Kraliçe Thasthulum'un torunuydu.

Naram-Sin'in bilinen tek çocuğu varisi Şar-Kali-Şarri'dir. Bilinmeyen bir kızı da Urkeş'in bilinmeyen bir kralıyla evlendirildi.

NARAM SİN ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMİŞ

Naram-sin, bir tür tanrı-kral olarak ölümsüzleştirilmiş ve mitolojik inanışta yer almıştır. Görsellerde boynuzlu başlık gibi Mezopotamya sanatında yalnızca tanrılara atfedilen semboller taşır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK