Türkiye’de akaryakıt zamları ve yüksek fiyat artışlarının önüne bir türlü geçilemiyor. Geçtiğimiz haftalarda araç sahiplerinden bu yıl içinde sadece bir defaya mahsus ek MTV alınmasına tepkiler ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da sürerken son seçimlerden sonra akaryakıta neredeyse her gün gelen yüksek zamlar özellikle de kentteki araç sürücülerini canından bezdirdi.

Bu fahiş zamlardan dolayı kimisi aracını satmayı düşünürken kimisi de haklı olarak aracını kullanamayacak duruma geldi.  Özellikle de son seçimlerden sonra üst üste gelen yüksek akaryakıt zamları nedeniyle özel araçlarını kullanamayan Diyarbakır’daki araç sürücüleri tıpkı diğer vatandaşlar gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kaldı, kalıyor.   

Ulaşım, inşaat, temizlik, gıda gibi daha birçok sektörde yaşanan yüksek zam ve fiyat artışlarının araç lastiklerine de yansıması özellikle de sürücüleri çaresiz ve zor durumda bıraktı.

Ardı arkası kesilmeyen yüksek akaryakıt zamları ve ek Motorlu Taşı Vergisi (MTV) karşısında artık kontak kapatacak noktaya gelen araç sürücüleri, araç lastiklerine yapılan yüksek zamlar nedeniyle araçlarına sıfır lastik alamadığı için çıkma (ikinci el) lastikler almak zorunda kalıyor. 

Geçen seneye göre bu sene fiyatları bir hayli artan sıfır lastiklere yaklaşıp dokunmak ise imkansız bir hal aldı. Yenişehir ilçesinde sıfır ve çıkma araç lastikleri satan ve araç lastik bakımını yapan Bekir Caferoğulları, lastik fiyatlarının geçen seneye göre katlandığını söyledi.

Özellikle de üst üste gelen yüksek akaryakıt zamları yüzünden hem sıfır hem de ikinci el (çıkma) lastik fiyatlarının arttığını belirten Caferoğulları, sürücülerin haklı olarak sıfır lastik alamadığını ve çıkma lastiklere yöneldiğini ifade etti.

Markası ve boyutuna (ölçüsüne, ebatına) göre sıfır lastiklerin fiyatının değiştiğini belirten Caferoğulları, geçen yıl en düşük 1300 TL olan bir toros otomobil lastiğinin çifti, bu yıl 1800 ile 2000 TL arasında değiştiğini dile getirdi. 

Zamlara yetişemediğini ve akaryakıt zamlarının sürücülere kontak kapatacak noktaya getirdiğini belirten Caferoğulları, “Geçen yıl çifti 4 bin 500 TL olan bir otomobil lastiği, bu yıl 5 bin 500 TL’ye,  geçen yıl çifti 4 bin 500 TL olan bir traktörün ön lastikleri, bu yıl 7 bin 800 TL’ye,  geçen yıl 12 bin TL olan bir traktörün arka lastiklerinin çifti ise bu yıl 18 bin TL’ye çıktı” diyerek lastik fiyatlarında yaşanan fiyatlara dikkat çekti.

Yüksek fiyatından ötürü sıfır lastik alacak durumu olmayan sürücülerin çıkma lastiklere yönelmek zorunda kaldığını kaydeden lastik satıcı ve tamircisi Caferoğulları, çıkma lastiklerin de zamlardan etkilendiğini belirtti.

Çıkma (ikinci el) lastiklerinin çiftinin bu yıl yaklaşık bin liraya yaklaştığını ve sürücülerin uygun fiyatından ötürü çıkma lastikleri tercih ettiğini dile getiren Caferoğulları, bu gidişle artık kimse arabasına sıfır lastik takamayacağını dile söyledi.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın