Yeni eğitim döneminin başlamasıyla birçok öğrenci üniversitelerin kapılarını aralamak için dershane arayışına girdi. Öğrenciler için sınavın kazanılmasının koşulu olarak görülen 'dershaneler'in ücretleri ise cep yakıyor. Sınıf mevcuduna göre belirlen ücretler ise hem velileri hem de öğrenciyi mağdur ediyor. Diyarbakır’da dershanelerde kalabalık bir sınıfta eğitim almanın bedeli 25 bini bulurken, daha az kişilik sınıflarda eğitim almanın bedeli ise 40 bin lirayı buluyor.

KALABALIK SINIFLAR DAHA UCUZ

Diyarbakır’da dershane ücretleri sınıf mevcuduna göre değişkenlik gösteriyor. Dershane ücretleri cep yakmaya devam ederken, çocuğunun az kişilik sınıflarda daha iyi eğitim aldığını düşünen velilerin ödemesi gereken ücret bedeli 40 bini buluyor. 20 kişilik sınıflarda eğitim almanın bedeli ise 25 binden başlıyor.

FİYATLAR YÜZDE 150 ARTTI

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki bir dershane yöneticisi ise, “Diyarbakır’da dershane fiyatları geçen seneye göre yüzde 150 oranında yükselmiş durumda. Biz Yenişehir bölgesinde yıllardır dershane öğrencisi alıyoruz. Geçen sene 9 bine yaptığımız TYT-AYT grubu bu sene 25 bin liraya çıktı. Yenişehir’de bulunan tüm dershaneler ortak bir fiyat politikası uyguluyor. Kayapınar bölgesinde bulunan dershanelerde en düşük 35 bin en yüksek 50 bine kadar çıkıyor. Farklı bir şey yapmıyoruz. Her sene yaptığımız aynı programı uyguluyoruz. Ama mevcut giderler çok fazla arttığı için bu durum fiyatlara yansıdı. Bir öğretmenin SGK ücreti şu anda 4 bin 360 lira. Onlar üzerinden anlaşıyoruz. 40 bin küsur bir sigorta maliyeti çıkıyor. Maaşlar artmak zorunda. Kitaplar, deneme kitapçık fiyatları arttı. Asgari ücret 8 binken daha iyi kazanıyorduk. Her hafta deneme sınavı yapıyoruz. Geçen yıl bir deneme kitapçığını 2 lira 75 kuruşa alıyorduk. Bu sene şubat ayında bir yayınevi ile anlaştık. Bir yılın dokümanını verecek. 2023 Şubat ayında sözleşmeleri biz 11 lira üzerinden yaptık. Şu an aynı kitapçık için 15 liraya bulabilirsiniz. Yüzdeliğe vurduğunuz kar oranı daha yüksekti. Şu anda o parayı alıyoruz ama tamamen giderlere veriyoruz. Kapatmamak için devam ediyoruz. Şube mantığıyla gittiğin için biraz da ahde vefa giriyor araya.”

ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU MEVSİMLİK İŞÇİ

Yenişehir bölgesinde dershaneye gelen öğrencilerin çoğunun mevsimlik işlerde çalışıp dershane ücretlerini kazandıklarını belirten yönetici sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yenişehir bölgesinde yaşayan vatandaşın gelir düzeyi tek düzeydir, maaş asgari ücrettir. Çoğunluk veli kiracıdır. Bu bölgede dershaneyi tercih eden öğrencilerin çoğu bir dönem mevsimlik işlerde çalışıp gelen öğrencilerdir. Ya da askeri lojmanlardan gelen asker çocuklarıdır. Veli çocuğuna bir yıl dershane sunuyor. Mezuna kalan öğrencilerden kayıt olan sayı bu yüzden çok azdır. Geçen yıl veli bana çocuğunu 8 bin liraya kayıp yaptırmış. Bu sene aynı veli tekrar geldiğinde ben onlara 22 bin lira gibi bir ücret talep ederken mahcup hissettim. Ama anlatınca veli de anlıyor.”

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik