Doğa sporları; Dağcılık, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kampçılık, kanyon geçişi, mağaracılık, kayak, aletli dalış, kuş gözlemi, botanik gözlem, doğada yapılan eğitim faaliyetleri, serbest dalış, delta kanat, yelken gibi etkinlikler bu kapsamda değerlendirilebilecek örneklerdir. Nitekim Son zamanlarda Diyarbakır'da artan dağ ve doğa sporları sevgisi, beraberinde kent içinde birçok faaliyetin de gerçekleşmesine zemin hazırlıyor. Gazetemiz okurlarına kent içinde ve ilçelerde dağ ile doğa sporlarının nerede yapılabileceğini sunuyor.
Keza Diyarbakır, tarihi ve kültürel mekanlarının yanında, Doğa Sporları yapmak isteyenler için şaşırtıcı ve etkileyici mekânlara sahiptir. İl topraklarının % 37’sini kaplayan Güneydoğu Toroslarının kollarıyla çevrilidir. Bu dağlardan doğan çok sayıda akarsu vadileri ve havzalar bulunmaktadır. Bu dağlar ve akarsu vadileri, hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem zengin flora-fauna yapıları ve yaz aylarına kadar kar tutmaları, hem de oluşturdukları derin kanyonlarla, dağ ve doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı, yamaç paraşütü, kampçılık ve doğa aktiviteleri için ideal yerlerdir. Diyarbakır merkezde bulunan Hevsel bahçeleri ve vadisi doğa yürüyüşleri için, Karacadağ kışın kayak pistiyle kayakseverlerin, Kırklar dağı da son zamanlarda yamaç paraşütü meraklılarının uğrak mekanlarındandır.
EĞİL
Diyarbakır’da Doğa Sporları denildiğinde akla gelen ilk adreslerden biri Eğil ilçesidir.. Dağcılık, Kano, Yamaç Paraşütü, Doğa Yürüyüşü, Kaya Tırmanışı, Dalgıçlık, Mağara turizmi gibi çeşitli aktivitelerin bir arada yapılabilecek yerlerin başında gelir. Dicle Nehri ve Dicle Barajı, Eğil Asur Kalesi, Kalecik köyü ve Kalesi, Selman Köyü ve Kalesi, Asur Kral Mezarları, türbe ve kümbetler, mağaralar ve yeraltı sarnıçlarıyla kültür ve doğa turizmi açısından oldukça zengin bir ilçemizdir.
ÇÜNGÜŞ
Çüngüş, doğusunda Çermik, kuzeyinde Elazığ’ın Sivrice ilçesi, batısında Malatya ili Pütürge ilçesi ile Fırat nehri ve güneyinde Adıyaman iline bağlı Gerger ilçesi bulunmaktadır. Güneydoğu Toroslar üzerinde sırayla Abaza, Akdağ ve Savucak dağları ile çevrilidir. Karakaya barajı, Mırgan ve Avut yaylaları, kanyonlar ve bu kanyonlara sızan yüzlerce su gözeleri, bunların oluşturdukları çaylar ve muhteşem bitki örtüsü bulunmaktadır. Dağ ve doğa yürüyüşü için onlarca patika, yamaç paraşütü yapmak isteyenler için uygun yükseltiler, dağ bisikleti ve doğa yürüyüşü için uygun parkurlar, doğa ve manzara fotoğrafçılığı için mükemmel görüntüler ve Fırat’ta Kano yapmak için oldukça uygun bir ilçemizdir.
ÇERMİK
İlçenin hemen yanı başında yükselen Gelincik dağı, zirvesinde Kapadokya’daki peribacalarını anımsatan yapıları ve Bintaş köyünde bulunan kayalıkları ile dağcılık ve kaya tırmanışı, Karakaya köyü, Şeyhandede şelalesi ve Sinek çayı doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir ilçemizdir.
ERGANİ
9000 yıllık tarihiyle Anadolu’nun en eski köyü olan Hilar Şehri (Çayönü) doğa yürüyüşü, kampçılık gibi doğa aktiviteleri için oldukça uygun bir mekandır. Ayrıca burada bulunan kayalıkların yapısı kaya tırmanışı yapmak isteyenlere sayısızca tırmanış parkuru yaratmaktadır. Zülküf Peygamber Dağına(Makam Dağı) tırmanış yapılabilir, yamaç paraşütü ile ayaklarınızı yerden kesip nefis fotoğraflar çekebilirsiniz.
SİLVAN
Silvan’da doğa aktivitelerinin yapılabileceği merkezlerin başında Hasuni mağaraları gelmektedir. Anadolu’nun en eski mağara yerleşim merkezlerinden biri olan Hasuni, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça etkileyicidir. Ayrıca çanak şeklindeki yapısıyla yamaç paraşütü yapmak isteyenler için uygun bir mekândır. Silvan’a yaklaşık 15 km uzaklığındaki Malabadi baraj gölü ise durgunsu kano yapmak için uygun bir alandır.
KULP
Diyarbakır ili Kulp İlçesi ve Muş sınırları içerisinde bulunan Andok dağı 2840 m yüksekliği ile ilimizdeki en yüksek dağdır. Andok Dağı oldukça etkileyici bir floraya sahip olmanın yanında onlarca doğal su kaynağı bulunmaktadır. Böylesine etkileyici özellikleri olan Andok, yüksek irtifa dağcılığı için en önemli tırmanma parkurudur. Daha önceleri Türkiye Dağcılık Federasyonu faaliyet programında yer alan Andok, son yıllarda güvenlik nedeni ile tırmanışlara kapatılmış durumda. Yinede tırmanmak isteyenler için her yıl 15 Temmuz’da, zirvesinde bulunan Şeyh Muhammede Andok’un türbesine ziyaret gerçekleştiren binlerce kişiyle aynı anda çıkılabilir. Yine Kulp ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kanikan Vadisi, Geliye Goderne (Taşköprü) Kanyonu, Kefrum Kalesi doğa yürüyüşleri ve aktiviteleri için uygun alanlardır.
LİCE
Lice İlçesinde İlçe toprakları, Güneydoğu Torosların engebeli ormanlarla kaplı, Kuzey - Güney doğrultulu vadilerle çok yarılmış kesimlerini kapladığından, güneyinde Hezan Dağları ile Dakyanus dağı ve harabeleri kuzeyinde Şagur, Cirbir ve Lis (2220m) Dağları, Ashabı Kehf mağarası ve Dağı, Birkleyn mağaraları ve kayalıkları, ile Eski Lice Akı Tepesi Şelalesi hem doğa yürüyüşleri (trekking), dağ ve kaya tırmanışları, ve hem de dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı, kampçılık ve Kanyoning gibi aktiviteler açısından son derece uygun bölgelerdir.
HAZRO
Antiklinal (Çanağımsı) yer biçimiyle, Hacertum (1560m) Dağı eteklerinde kurulu Hazro ve çevresi zengin doğal kaynakları, Hacertum, Ayindar, Tercil, Mihrani, Biler, Dikan Dağları, Mezre Gölü, Zuğur Çayı Kanyonu, Bazmar (Salat Suyu Kaynağı) gibi yemyeşil vadileri ve uzayıp giden ırmakları ile dağ ve kaya tırmanışları, kanyoning (kanyon geçişi), gibi eğlenceli adrenalin dolu doğa sporları için en ideal yerlerden biridir.
HANİ
Hani İlçesinin özellikle kuzey kesimlerinde Piraziz, Nerip (İnceburun) Dağları, Ambar Çayı (Hatun Köşkü) Kanyonu ile dağ ve kaya tırmanışları, kanyoning ve özellikle son yıllarda Nerip dağı yamaçlarında yapılmaya başlanan yamaç paraşütü faaliyetleri gibi aktiviteler için en uygun alanlardan biridir.
DİCLE
Dicle İlçesinde Piran (Pirejman, Tonekrek, Heredan) Dağları ile Kralkızı Kayalıklarında dağ ve kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri (trekking), kanyoning, Doğa Sporları ve Su Sporları Festivalinin de yapıldığı Kralkızı Baraj Gölü ve uzantıları çevresi dalgıçlar için diving (dalış) su kayağı, jet-ski, yelken, hız teknesi (tekne yarışı), kano gibi tüm su sporları için son derece elverişlidir. Ayrıca Kuzeydeki Piran dağlarının uygun bir yerine kayak pisti yapılması planlanmaktadır.
ÇINAR
Çınar İlçesinde Karacadağ Vadileri ile özellikle Çeme Reş Kanyonu doğa yürüyüşleri ve Kanyoning aktiviteleri için çok uygun alanlardır
Haber: Devrim AKTÜRK