15 Nisan 1937 yılında Diyarbakır'da hayata gözlerini açan başarılı tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Çetin İpekkaya, Galatasaray Lisesi'inde eğitimini aldı. Eğitim gördüğü okulda tiyatro ile tanışan İpekkaya, 1957 yılında Genç Oyuncular'ın kuruluşunda yer aldı.

FRANSA'DA YÖNETMENLİK EĞİTİMİ BURSU KAZANDI

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimi sırasında, Türk Sineması'nın önemli ismi olan Muhsin Ertuğrul'un gayretleriyle Fransa'da yönetmenlik eğitimi bursu kazandı. Paris'te Jean Villard'ın yönetimindeki Théâtre National Populaire'de eğitim aldı.

ALMANYA'DA TİYATRO TOPLULUĞU KURDU

12 Eylül Darbesi'nden sonra 1983'te sıkıyönetim kararıyla Türkiye'deki görevlerine son verilince, Alman Akademik Değişim Servisi'nin davetiyle Berlin'e gitti. 1984'te Berlin'de Tiyatrom adıyla bir tiyatro topluluğu kurdu ve 1988'e kadar topluluğun sanat yönetmenliğini yaptı. 1991 yılında Türkiye'de açtığı davaları kazanarak Şehir Tiyatroları'ndaki görevine iade edildi. İpekkaya, Berlin'de bulunduğu dönemde 1988'den itibaren Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde öğretmenliğini blok seminerler şeklinde sürdürdü.

42 OYUNDA OYNADI

Çetin İpekkaya, 40 yıllık sanat yaşamı içinde üç oyun yazdı, dört film ve dizide rol aldı, birçok oyunda sahne tasarımcılığı ve dekor yaptı, 42 oyunda oynayıp, 118 oyunda yönetmenlik yaptı. Evli, üç çocuk ve iki torun sahibi Çetin İpekkaya, 80'li yıllardan beri yaşadığı Berlin'de 23 Nisan 2016'da öldü.

YER ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI

Bir Kadın,

Ahududu,

Hortlaklar,

İnci,

Üç Memetler,

Asiye Nasıl Kurtulur?,

Ayyar Hamza,

İnsanlığın Lüzumu Yok,

Pir Sultan,

Fantazi Sevinç Getirir,

Kürk Mantolu Madonna...

Diyarbakır’da deprem oldu mu? Diyarbakır’da deprem oldu mu?

YER ALDIĞI FİLMLER

1979: Adak,

1988: Keşanlı Ali Destanı...

YER ALDIĞI DİZİLER

1993: Yazlıkçılar - Helmut (Küt Nuri'nin Alman ortağı),

2007: Lindenstraße,

2005: Die Rettungsflieger...

Muhabir: Devrim AKTÜRK