Çüngüş İlçesi'nde belediyenin açtığı bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, zimmet suçu işlendiğine dair şikâyetler üzerine İçişleri Bakanlığı Kontrolörler Başkanlığı'nca idari yönden başlatılan soruşturmada, aralarında AK Partili eski belediye başkanı Zübeyir Arslanca’nın da bulunduğu 14 kişi hakkında, “Zimmet, ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Başsavcılık, 20 yıldan 80 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

İçişleri Bakanlığı tevdi raporuna göre, özel teftiş sırasında usulsüz ve hayali olduğu tespit edilen 7 usulsüz işlem iddianamede yer aldı:

KİLİTLİ TAŞ DÖŞENDİ DİYE ÖDEME EMRİ VAR AMA TAŞ YOK
İçişleri Bakanlığı tevdi raporunda öüngüş ilçesi Polatuşağı Mahallesine 1.800 metrekare kilitli parke taşı döşendiği belirtilmesine rağmen bilirkişi raporu ve yapılan ölçüm ve incelemeler ile muhtar ifadesine göre mahalleye kilitli parke taşı döşenmediği ortaya çıktı.

Ödeme emri ve ekli belgelerde Külbastı Mahallesine 2.190 metrekare kilitli parke taşı döşendiği belirtilmiş olsa da, adı geçen mahallede bilirkişi incelemesi ve yerinde yapılan tespitlere göre sadece 723 metrekare kilitli parte taşı döşendiği, 1467 metrekare döşenmediği, ancak evraklarda 2.190 metrekare döşendiği belirlendi.

Üçpınar ile Değirmensuyu Mahalleleri'ne 3.300 metrekare parke taşı döşendiği belirtilmesine rağmen alınan bilirkişi raporu ve olay yeri incelemesi ve tespit, ölçümlere göre sadece 44 metrekare kilitli taş döşemesi yapıldığı, 3.256 metrekarelik alana döşeme yapılmadığı yer aldı.

DEDAŞ duyurdu! Diyarbakır’da lambalar gündüz açık olacak DEDAŞ duyurdu! Diyarbakır’da lambalar gündüz açık olacak

Yeniköy ve Akbaşak Mahallelerindeki taziye evlerine laminat parke döşendiği, ahşap kapı ve pencereler takıldığı belirtilmesine rağmen, bilirkişi raporu ve yerinde yapılan incelemelerde taziye evi için döşenmesi gereken laminat parkenin hiç döşenmediği, ahşap kapıların takılmadığı ortaya çıktı.

Akbaşak Mahallesindeki taziye evi için de takıldığı belirtilen kapıların hiç takılmadığı, hatta kapı imalatının yapılması için yeterli kapı yerinin de olmadığı belirlendi.

“HATIRLAMIYORUM, BİLMİYORUM”
İddianamede eski AK Partili belediye başkanı Zübeyir Arslanca’nın ifadesine de yer verildi.
Doğrudan temin yoluyla yapılan kilitli parke taşı ihalesini hatırlamadığını, kaç metrekare döşendiğini bilmediğini, ilgili firmaya da ödeme yapılıp yapılmadığını hatırlamadığını belirterek şöyle dedi:

“Çüngüş Belediye başkanı olarak görev yaptım, 30 Mart seçimlerinden sonra yeni belediye başkanı ve akrabaları ile ben ve akrabalarım arasında ciddi tartışma ve kavgalar oldu. Belediye başkanlığını kaybettikten sonra yeni seçilen belediye başkanı ile aramızda çok ciddi husumetler oldu ve yeni belediye başkanı gelen müfettişleri etkiledi. Köylere bilirkişi olarak gönderilen kişiler yeni belediye başkanının seçmiş olduğu personelden oluşmaktadır. Yeniden bilirkişi raporu aldırılmasını istiyorum. Polatuşağı Mahallesi'ne 1800 metrekare parke taşı döşemesi ile ilgili doğrudan temin usulü ile ilgili yapılan ihaleyi hatırlamıyorum. Bilirkişinin taş döşenmediği tespitine de katılmıyorum. Taş döşendi, ancak kaç metrekare döşendiğini bilmiyorum. İhaleyi alan firmaya ödeme yapılıp yapılmadığını hatırlamıyorum. Kum nakliyesi yapılmadığı iddialarını kabul etmiyorum, ihaleyi alan firmanın sahibini tanımıyorum. yeniden bilirkişi raporu aldırılmasını istiyorum.”

KÂĞIT ÜZERİNDE YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERİLİP ÖDEME YAPILDI
İddianamede, İçişleri Bakanlığı tevdi raporu, üçlü bilirkişi raporu, sanık ve tanık ifadeleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde Çüngüş Belediyesi eski başkanı Zübeyir Arslanca’nın edimin ifasına fesat karıştırma suçunu, mal edinmek suretiyle zimmet suçunu işlediği, kilit parke taşı döşenmesi ve taziye evlerine revizyonuyla ilgili mahallelerin muhtarlarının tanık olarak alınan ifadelerinde de, kâğıt üzerinde yapılmış gibi gösterilse de, bahse konu çalışmaların yapılmadığı için kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle tüm sanıkların cezalandırılmaları istendi.

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde 2014-2019 yıllarında AK Partiden belediye başkanlığı yapan Zübeyir Arslanca, 2020-2023 yıllarında da AK Parti Çüngüş İlçe Başkanlığı'nı görevinde bulundu. 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyince partisinden istifa ederek Yeniden Refah Partisi'nden aday oldu, ancak seçilemedi.

Kaynak: Sözcü