Diyarbakır’da ev kiraları ayrı bir dert olurken ev fiyatları da aldı başını gidiyor. Parası olan vatandaşlar ise ev almak yerine Mevduata (faize) yönelmeye başladı. Bu da ev piyasasını tepe taklak etti. Peki mevduatın(faiz) getirisi ne kadar?

Döviz ve altın piyasasında makas hala fazla açık. Bu makas nedeniyle parasını dövize ya da altına yatırmak istemeyen vatandaşlar, en garanti kazanç kapısı olan mevduat hesapların yönelmeye başladı. Son olarak KKM hesaplarında da düzenleme yapılmış ve faiz üst sınırı kaldırılmıştı. KKM hesaplarında faiz üst sınırın kaldırılması ile birlikte mevduat hesaplarının faizlerinin de önü açılmış oldu ve yüzde 20'lerde seyreden faizler 2 kat artarak ciddi seviyelere kadar tırmandı.

Diyarbakır Cadde Fotoğrafı

Diyarbakır’da fiyatı resmen çakıldı! 100 liradan 20 liraya düştü Diyarbakır’da fiyatı resmen çakıldı! 100 liradan 20 liraya düştü

VATANDAŞLAR MEVDUATA (FAİZ) YÖNELDİ
Merkez Bankası’nın yüksek politika faizi uygulaması nedeniyle nakdi olan vatandaşlar paralarını faizde değerlendirmeye devam ediyor. Emlakçılar, vatandaşların evlerini kiraya vermek yerine satmayı tercih ettiğini, faiz getirisinin kiraya göre daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durum, ev arayanlar için kiralık ev bulmayı zorlaştırıyor. Bazı kişiler, evlerini kiralamak yerine satarak mevduat faizinden yararlanmayı tercih ediyor. Özellikle gurbetçiler ve memurlar için tayin dönemi, kiracıları da zor durumda bırakıyor. Diyarbakır’da da ev sahipleri, bankada değerlendirip parasıyla daha fazla gelir elde etmeyi tercih ediyor. 

Diyarbakır’da Kira Fiyatları Can Yakıyor Vatandaş Dert Yanıyor

2 MİLYONUN AYLIK MEVDUAT GETİRİSİ 80 BİN LİRAYA KADAR ÇIKTI
Öte yandan 2 milyonun aylık mevduat (faiz) getirisi ise 80 bin liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlar ya evlerini satıp Mevduata (faize) yöneliyor ya da parası olup ev almak yerine mevduata yönelmeye başladı. Bu durum emlakçıları ve müteahhitleri de bir hayli etkiledi.

Muhabir: Abdullah AKYOL