Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na (GIDA-İŞ) bağlı Amed Fırın İşçileri Komisyonu, çalışma saatlerinin düşürülmesi, izin ve ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda açıklama yaptı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) temsilcilerinin destek verdiği açıklamaya, çok sayıda fırın işçisi katıldı. "Sigortasız çalışmak istemiyoruz", "Günde 14 saat çalışmak istemiyoruz" pankartlarının taşındığı açıklamada, "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı. 

Balıkesir sergisinde Diyarbakır rüzgârı! Balıkesir sergisinde Diyarbakır rüzgârı!

Diyarbakır’da Fırıncılar Ekmek Yapmayı Bırakmış!
 
Burada konuşan GIDA-İŞ Genel Sekreteri Ufuktan Öden, “İşlenen suça kulaklarınızı tıkamayın. Derhal buraya müfettişler atanmalı bu fırınlar denetlenmelidir. Bu işçi arkadaşlarımızın ana sütü gibi hak olan sigorta hakkı bir an önce ödenmelidir. İş yerlerimizde huzur,  çocuklarımıza helal ekmek götürmek istiyoruz ancak fırın işverenleri suç işleyerek, sigortamızı ödemeyerek, tatil haklarımızı tanımayarak suç işlemeye devam ettikleri sürece mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz"
 
“SUÇ İŞLENİYOR”
Amed Fırın İşçileri Komisyonu adına açıklamayı yapan fırın işçisi Mehmet Sıddık Ezgin ise, kuralsız, sigortasız, yasaların belirlediği çalışma saatlerinin üzerine tatil ve dinlenme hakkı dahi verilmeyerek çalıştıklarını vurguladı. Çalışma saatleri ve iş güvencesi olmamasından kaynaklı kölelik düzeninde çalıştıklarını dile getiren Ezgi, "Tüm fırınların denetlenmesini ve ülkenin iş yasasına aykırı işçi çalıştıran tüm fırın işverenlerine yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz" dedi. 
 
Amed halkının desteğini isteyen Ezgin, şöyle devam etti: "Çalışma saatlerimiz haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin. Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin. Özel günlerde (bayramlar, yas günleri vb.) izin hakkımız, yine yılda en az 24 gün yıllık izin hakkımız sağlansın. Yasadışı bir biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin, cezai işlem uygulansın. Sigortasız çalışan tüm arkadaşlarımızın sigorta girişleri yapılsın."  
 
Açıklama, alkış ve sloganlarla son buldu.

Kaynak: MA