Diyarbakır’da fırın işçileri 14 saati aşan çalışma saatlerine, sigortasız çalıştırılmaya ve izin haklarının gasp edilmesine karşı verdikleri mücadeleyi değerlendirmek üzere Bahattin Demircan Taziye Evi’nde Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak ile bir araya geldi. İşçiler, oluşturdukları komisyon aracılığıyla temel üç talep belirledi, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, sigortalı ve sendikalı olmak.

Yüzlerce fırın işçisinin katıldığı toplantının ardından DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak ve Diyarbakır Fırın İşçileri Komisyonu Sözcüsü Adem Demir bianet’e konuştu. 

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak, Diyarbakırlı fırın işçilerinin örgütlenme sürecini şöyle anlattı:

"6 Şubat depremlerinin öncesinde fırın işçileri düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve zorlu çalışma koşullarına karşı Dağkapı Meydan’da eyleme çıktı. İnsanca yaşam ve çalışma koşulu talep ettiler. Ardından sendikamızla birlikte üç-dört maddelik bir protokol hazırladık ve Fırıncılar Odası bunu imzaladı; fakat depremden sonra süreç biraz aksadı. Şimdi bir an evvel bu protokolün hayata geçmesini istiyoruz. Dün tekrar bunun için buluştuk ve işçilerin taleplerini dinledik. Başta Diyarbakırlı fırın işçileri olmak üzere mücadele eden fırın işçilerinin yanlarında olacağız ve birlikte yürüyeceğiz."

FIRINCILAR 1800’LÜ YILLARIN KOŞULLARINDA ÇALIŞIYOR
Yaşanan depremin ardından taleplerini tekrar dile getiren işçiler ile bir araya gelen Olcay Ozak, fırın işçilerinin 14 saat çalışmasının insanca olmadığını, ülkede haftalık belirlenen çalışma saatinin 45 saat olduğunu ancak fırın işçilerinin belirlenen saatin çok uzağında olduğunu belirterek, koşulların 1800’lü yılların koşullarında olduğunu söyledi. Fırın işçilerinin yüzde 80’iin sigortasız çalıştığını da ekleyen Demir, fırıncıların durumunu şöyle özetledi: 

Diyarbakır’ın “Batık Kenti”ni biliyor musunuz? Diyarbakır’ın “Batık Kenti”ni biliyor musunuz?

"21. yüzyıl diyoruz, yapay zekâ diyoruz, ilerleme diyoruz, gelin bakın ki işçiler sigortasız ve kayıt dışı çalışıyorlar. Bu yüzden çalışma saatlerinin düşürülmesi, sigorta ve yine anayasal hak olan sendikalaşma hakkı için işçiler bir araya geldi ve sendikamızda örgütlendiler. Dün akşam yaptığımız toplantıda da işçiler ne çocuklarını görebildiklerini ne de sosyal bir aktivite yapabildiklerini anlattı. İzinleri yok. Haftanın yedi günü çalışıyorlar."

13-14 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRELERİ: MÜCADELEYE DEVAM EDİLECEK
Diyarbakır Fırın İşçileri Komisyonu Sözcüsü Adem Demir ise Diyarbakırlı fırıncıların sorunlarının çözümü için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Demir, Diyarbakır’da 45 derece sıcakta çalışan 14 saat çalışma ve sigortasızlık ve diğer zorlu şartlara karşı Türkiye’nin bütün fırın işçilerinin örgütlenmesini ve haklarını araması için çağrıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi