Bütün dünyada kullanımı yaygınlaşan kredi kartları yaşamımızın her alanına girmeye devam ediyor. Neredeyse nakit para taşımamaya kadar giden alışkanlık ise hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar veriyor. Kredi kartlarının yaygınlaşmasından olumsuz etkilenenlerin başında garsonlar geliyor.

Diyarbakır’da restoran ve kafelerde garson olarak çalışan emekçiler, müşterilerin nakit para yerine kredi kartlarına yönelmesinin kendilerine verilen bahşişlerde ciddi bir düşüş oluğunu söyledi.

 

“KREDİ KARTLARI YAYGINLAŞTI BAHŞİŞLER BİTTİ“

Kredi kart kullanımının kendilerine verilen bahşişlerde de azalma olduğunu belirten garson Süleyman İşlek, “Çorba parası ya da bir ekmek parasını bile insanlar artık kartla ödüyorlar. Fırından alacağı parayı bile karttan ödeyen insanlar var. Bence kredi kartı insanlarda alışkanlık oldu.  İnsanlarda alım gücü de azaldı. Bizim aldığımız bahşişler yol parası ya da başka bir şey için kullandığımız ek gelir gibi oluyordu artık o da bitti.

“BAHŞİŞLER GARSONLARIN YAN GELİRİ”

Diyarbakır’da uzun yıllardır garsonluk yaptığını belirten İlhami Kanik, “Müşterinin hesabı 100 lira ise 110 lira bırakıyordu. On lira gözüne gelmiyordu. Ancak kredi kartları yaygınlaştığından beri hesabı ne ise o kadarını kesiyoruz. Alım gücü de azaldığı için insanlar kredi kartlarına daha çok yönelmiş durumda ancak diğer bir sebep de kredi kartının kolay ve pratik olmasıdır. Nakit para taşımak istemeyen insanlar da çok arttı. Arkadaşlarımız bu durumu dolayı kendi aralarında şikayet ediyorlar. Bahşişler bizler için bir yol ücreti oluyordu. Bahşiş garsonların yan geliridir.

“İNSANLAR ARTIK CEBİNDE PARA TAŞIMIYOR”

Kredi kartlarının alışkanlık haline dönüştüğünü söyleyen Garson şefi Nurettin Akyol ise, “İnsanlar artık cebinde para taşımıyor. Hangi müşteri geliyorsa kredi kartıyla işlem yapıyor. Bir çorba parasını bile karttan ödüyorlar. Bahşiş alan garsonlar ise bu durumdan memnun değil. Aldıkları bahşişler onların çalışma isteğini de arttırıyor.” Dedi.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik