Avukat Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Kendisi de 10 yıl önce Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Mulla Muhammed hukuk eğitimi alarak avukat olan Baro Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Ahmet Mulla Muhammed katıldı. Toplantıda insan hakları, hukukun üstünlüğü, mülteci haklarının yanı sıra, sığınmacıların statüleri de anlatıldı. 2005’te kurulan ve afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamayı amaçlayan Hayata Destek Derneği de çalışmaya katkı sundu.

Dernek üyeleri, toplantıya katılan sığınmacılara haklarını anlatan broşürler dağıttı. Broşürde özellikle sığınmacıların adli yardıma nasıl erişebilecekleri anlatıldı. 

“TÜM MÜLTECİLER SUÇ İŞLİYOR ALGISI YANLIŞ”

Diyarbakır’da en ucuz araba markaları belli oldu! Diyarbakır’da en ucuz araba markaları belli oldu!

Toplantının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Mulla Muhammed, sığınmacıların Türkiye’de karşılaşabilecekleri sorunları ve çözüm yollarını anlattıklarını söyledi. Mulla Muhammed, sığınmacıların en sık karşılaştığı diğer sorunları ise, “Deprem zamanında barınabilecekleri yerlerle ilgili başvurular geldi bize. Göç İdaresi ve emniyetin mültecilere yönelik bazen operasyonları oluyor. O zamanlarda da daha çok sınırdışı ve idari gözetimle ilgili bize sorular geliyor. Türkiye’de yaşayan mülteciler, Türk mahkemeleri ve kanunlarından sorumludurlar. Geldikleri ülkelerdeki kanunlarla farklılıklar ve ortaya çıkan uyuşmazlıklarla ilgili daha çok soru geliyor. Meydana gelen uyuşmazlıklar ve sorunlar da sözkonusu olabilir” şeklinde açıkladı.
 

Editör: Mücadele Gazetesi