Diyarbakır’da, dünya mutfağında yer alan kurutmalık domatesin sezonu başladı. Tarladan toplanan domatesler, onlarca işçinin kavurucu güneşin altında harcadığı zorlu mesainin ardından kurutulduktan sonra İtalya, Rusya, Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.

2025 Asgari ücrette rakamlar belli oldu! 2025 Asgari ücrette rakamlar belli oldu!

Munzur Press’in haberine göre mevsimlik tarım işçileri, güvencesiz çalışma koşulları ve kötü yaşam şartları nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Çocuk, kadın, yaşlı gecenin 05.00’de Diyarbakır Urfa sınırında yer alan Siverek’e bağlı Karacadağ’ın köylerinden, Silvan Yolu üzerinde bulunan Güleç köyüne geliyorlar. İki aydır yevmiye ile çalışan mevsimlik işçiler, kendilerine ne kadar yevmiye verileceğini hâlâ bilmiyor.

YEVMİYELERİ BELLİ DEĞİL
44 yaşındaki beş çocuk annesi Sabiha K. gece saat 03.00’da uyanıp evin işlerini ve hayvanlarının ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tarlaya gidiyor. Sabahın beşinde mesaileri başlıyor. Tarla işinin zahmetli olduğunu söyleyen Sabiha K., son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve ağırlaşan yaşam koşularından dolayı mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladığını söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Halimizi görüyorsun, her şey çok zor oldu, eskiden çalışmıyordum son üç yıldır çalışıyorum. Para para değil ki, iki kere pazara gittin mi bitiyor. Aldığımız yevmiye de belli değil. Aldığımız yevmiye beli olsaydı ona göre çalışırdık.”

ALDIKLARI ÜCRET ASGARİ MAAŞIN YARISI BİLE DEĞİL
18 yaşından beri beri mevsimlik işçi olarak çalışan  23 yaşındaki Nupelda Akıncı tek geçim kaynağının mevsimlik işi olduğunu belirtiyor. Geçen yıl tarladan domates topladığını bu sene ise domatesleri dilimlediğini belirten Akıncı, kişi başına bir yevmiyeye kırk kasa çıkarttıklarını dile getiriyor. Akıncı,  “Pamuk topluyoruz, çapa yapıyoruz, domates, biber dikimi yapıyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu, geçinmemiz için çalışmamız gerekiyor, geçinmek çok zor hale geldi. Ekonomik şartlar o kadar zorlaştırıldı ki artık insan geçinemiyor. Asgari maaşın yarısı bile değil” diyor.

“KAR EDEMİYORUZ: ZARARINA ÇALIŞIYORUZ”
Tarlayı kiralayan Reşit S. ise, kar edemediklerini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: 

“Nisan ayından beri buradayız, domates kuruduktan sonra aracılar ile anlaşıyoruz, onlara ürünleri veriyoruz, onlarda başka aracılarla birlikte yurt dışına gönderiyorlar. Günde 40 kasa domates topluyoruz, her bir kasada 20 kilo veriyoruz. Şuan da biz karlı değiliz, zararına çalışıyoruz. Domatesleri kurutmak için sergide bulunan arkadaşlara gönderiyoruz. Birde bunun yarısı patlıcan, biber, sofralık bekliyoruz. Bu topladığımız kurutma ve salçalık domatestir. Bunlarda yaklaşık 200 dönüm vardır, bunlardan da 2 bin ton bekliyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi