Diyarbakır’a İngilizce öğretmeni olarak yerleştikten sonra terör örgütü PKK adına faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen Jake Richard Hess hakkında, “Silahlı terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 20 yıla kadar hapis istemiyle Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. Mahkeme, 200 sayfalık iddianameyi İngilizceye çevirisini yaptırdı ve ifadesi alınması için kendisine tebliğ edilmek üzere ABD konsolosluğuna gönderdi.

Dikkat çeken karar çıktı: “Kel” ifadesi cinsel taciz sayıldı! Dikkat çeken karar çıktı: “Kel” ifadesi cinsel taciz sayıldı!

BELGELERİ ABD’DEKİ BAZI KURULUŞLARA SERVİS ETMEKLE SUÇLANIYOR
İddianamede, Hess’in İngilizce öğretmeni görüntüsüyle Türkiye’de bulunduğu, iyi derecede Kürtçe ve Türkçe bildiği Güneydoğu’da birtakım istihbari faaliyetler içinde olduğu ve Türkiye aleyhine raporlar hazırlayıp İngiltere, ABD, Almanya ülkelerine gönderdiği belirtiliyor. Jake Hess’in PKK’nın önde gelen Avrupa’daki isimleri ile bağlantılı olduğu, elde ettiği bilgi ve belgeleri ABD’deki bazı kuruluşlara servis etmekle suçlanıyor.

BİR TÜRLÜ İFADESİNİ ALAMADI
Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliği'ne yazı yazılarak davanın karara bağlanabilmesi için Jake Richard Hess’in ifadesinin alınarak onaylı bir örneğinin mahkemeye gönderilmesini istendi. Boston’da yaşadığı belirlenen Hess’in 14 yıl geçmesine rağmen mahkeme bir türlü ifadesini alamadı. ABD Konsolosluğunca mahkemeye gönderilen İngilizce yazıda, Jake Richard Hess’in açık adres bilgilerini paylaşamayacakları gibi ifadesinin de alınmaya gerek duyulmadığı cevabı verildi.

DAVASI DÜŞÜRÜLECEK
Yazıda, Hess’in silahlı terör örgütü PKK üyesi olmak ve örgüte yardım etmek iddiasıyla yargılandığını, ancak 200 sayfalık iddianamedeki suçlamalara bakıldığında, bu suç isnatlarının terör örgütü üyeliğini gerektirecek eylem ve faaliyetlerden olmadığı ileri sürüldü. İddiaların terör suçu olmayıp, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı için de ifadesinin alınmasını gerek görmediklerini bildirdiler. İfadesi alınmayan Hess’in davası bu yılsonunda suça öngörülen zamanaşımı süresi nedeniyle düşürülecek.

Kaynak: Sözcü