Diyarbakır’ın Ergani ilçesi Gevre Mahallesi’nde kadınlar, domates doğrayıp kurutma işinde çalışıyor. Ağustos ayında 40 dereceyi aşan sıcakta sabah saat 05.00’te başlayan mesaileri akşam 19.00’a kadar devam ediyor. Günlük 14 saat çalışıp iki saat mola veren kadınlar, bu mola sırasında yemeklerini yapıp tüketmenin yanı sıra kişisel ihtiyaçlarının tamamını da bu süre içerisinde karşılıyor. Tüm masrafları kendilerine ait olan kadınlar, doğradıkları her bir domates kasası başına 10 lira alıyor. 


 
Kadınlar, 14 saat çalışmada emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtirken işverenler ise sorunun ekonomik krizden kaynaklandığını ifade ediyor.  

İşçilere hak ettiği kazancı veremediğini söyleyen işveren Metin Kurt, işçilerin günde en az 1500 lira kazanması gerekirken 600-700 lira civarında para aldıklarını kaydetti. Kar edemedikleri için gerekli tutarı veremediklerini söyleyen Kurt, “Biz de zarardayız. Geçen sene gübrenin kilosunu 6-7 lira ye alıyorduk şu anda gübre 15 lira olmuş mazot 18 lira idi şu anda 50 lira olmuş” dedi. 

Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki metruk bina korku saçıyor! Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki metruk bina korku saçıyor!

Kurt, geçtiğimiz yıl tarlanın elektrik faturası için 1 milyon ücret ödediğini ifade etti.

Kaynak: MA