Her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilen Diyarbakır, pek çok doğal yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında olan Diyarbakır’da tarihi mekanların yanı sıra birçok şelalesi de bulunmaktadır.

Öte yandan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, Diyarbakır'ın Çermik ilçesindeki Şeyhandede ve Yabanardı Şelaleleri Tabiat Parkı olarak tescillenmişti.

İşte Diyarbakır’ın şelaleleri:

 

1) ÇEME REŞ (KARAÇAY)

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve kent merkezine 50 kilometre uzağındaki Çeme Reş olarak bilinen Karaçay var. Aşağı Konak köyünde bulunan ve bölge halkı tarafından Çeme Reş olarak bilinen Karaçay, görüntüsü, buz gibi kaynak suyu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bölge, turistler tarafından da keşfedilmeyi bekliyor.

2) ŞEYHANDEDE (MUSKAN) ŞELALESİ

Diyarbakır’ın en büyük şelalesi olma özelliği taşıyan Şeyhandede Şelalesi, Çermik ilçesi Siverek yolu üzerinde bulunan Şeyhandede köyündedir. Diyarbakır’ın kaplıcalarıyla ünlü Çermik ilçesinde bulunan Şeyhandede (Muskan) Şelalesi, doğal güzelliğiyle hafta sonunda ziyaretçilerini ağırlıyor. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Şeyhandede Şelalesi, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir mesafede yer alan şelale sessiz ve sakin bir bölgede yer alıyor. Kamp ve piknik gibi aktiviteler açısından da tercih edebileceğiniz Şeyhandede Şelalesi, doğa ile iç içe olabileceğiniz yerlerden biri.

3) MİYALAN (YABANARDI) ŞELALESİ

Yine Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan ve Yabanardı olarak bilinen Miyalan Şelalelisi, yeşilin her tonu bu şelale etrafında mevcut. Dere yatağı içinde dev çınar ağaçları içinde önünde muhteşem bir gölet ve görülmeye değer mükemmel ötesi bu mekan ziyaretçilerini bekliyor.

4) TAŞ KÖPRÜ (GELÎYÊ GODERNÊ)

Silvan, Kulp, Hazro ilçeleri üçgeninde bulunan, adını bulunduğu taş köprüden alan ve çevre halkının 'Geliye Goderne' olarak adlandırdığı bölge vatandaşların en gözde mekanı. Taşköprü köyündeki kayalarda mağara devri izlerine rastlanılmaktadır. Aynı bölgede Sarım Çayı üzerinde bir de bölgeye adını veren ve Kulp ilçesini Silvan ilçesine bağlayan tarihi bir Taşköprü mevcuttur.

5) İKİZ ŞELALE

Diyarbakır'ın termal turizmde önemli yere sahip Çermik ilçesi, İkiz Şelale ve yürüyüş parkuruyla doğaseverlerin yeni rotası. Yabanardı Mahallesi'nde bulunan gizli hazine İkiz Şelaleler bu güzelliklerin arasında yer alıyor.

6) DEĞİRMENLİ KÖYÜ (ZIĞIR)

Diyarbakır’a 119 km, Dicle ilçesine 18 km uzaklıktadır. Doğal suyu ve yeşillikleriyle ziyaretçilerini beklemektedir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi