Asgari ücret sonrası giyimden gıdaya birçok ürüne zam geldi. Artan fiyatlarla birlikte Diyarbakır’da vatandaşın severek tükettiği kaçak çayın kilosu 200 liradan 300 liraya kadar yükseldi. Çay fiyatlarındaki artışın kendilerini etkilediğini söyleyen Diyarbakır esnafı ise fiyatlardan şikayetçi. Fiyatların yüksek olduğu için vatandaşın eskisi gibi çay alışverişi yapmadığını söyleyen esnaf Hüseyin Akdal, “Eskiden dükkanı açmadan müşteri gelir bizi beklerdi şimdi biz akşama kadar biz müşteri bekliyoruz.” Dedi.

“SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜN YERİNİ DOLDURAMIYORUZ”

Çay fiyatlarının çok artığını söyleyen esnaf Şahin Gülen, “Dolarla birlikte çay fiyatlara yükseliş oldu. Bir ay önce kilosu 190 lira olan bir çayın kilosu şu an 260 lira oldu. Asgari ücrete zam yapıldı ama faturasını hemen vatandaşa yansıttılar. Bu zammın da bir anlamı kalmadı. Zam yapılmayıp fiyatlar sabit kalsa daha iyi bir seçenek olurdu. Alan da satan da fiyatlara isyan ediyor. Bugün esnafın aldığı bir çayın ya da diğer ürünleri diğer gün aynı fiyata bulmak da imkansız bir hale geldi. Fiyatlar vatandaş için adeta bir çıkmaz. Biz elimizdeki çayı bitirip sonra alıyoruz. Ürünün bitmesinden sonra yerine koymaya çalıştığımızda fiyat değişmiş oluyor ve ürünün yerine koyamıyoruz. Bunun açıklamasını vatandaşa da yapamıyoruz. Elimizdeki ürünü satıp bitirmek iyi bir şeyken ancak sürekli artan fiyatlardan dolayı yerine koyamıyoruz. Halkımızın alım gücü de belli. Çay da bölgenin en çok tercih ettiği içecek. Maliyetler arttığı için pahalı satmak zorundayız. Satamasak biz de aç kalıyoruz. Pahalılıktan önce müşteri bizi bekliyordu şimdi biz dükkanda saatlerce müşteri bekliyoruz. Çayın bu fiyatlara yükselmesi çaya olan talebi de düşürdü. Ailemizle bir araya gelip bir yerde yemek bile yiyemiyoruz. Dükkanın içindeki tüm ürünleri sattığımızda yerine koyamıyorsun. Bir bardak çay bile şuan 5 liradan satılıyor. İnsanlar bir yerde çay bile içmez hale geldi. Çay fiyatının yarın ne olacağını da artık bilemez kimse” dedi. 

Diyarbakır’ın en sıcak iki ilçesi belli oldu! Diyarbakır’ın en sıcak iki ilçesi belli oldu!

“FİYAT ARTIŞLARINDAN SONRA DÜKKANDA MÜŞTERİ BEKLİYORUZ”

Satışların kötüye gittiğini söyleyen esnaf Hüseyin Akdal ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kaçak çayın ne kadar sürede artacağını kimse kestiremiyor. Kilo başına 70 liraya kadar bir zam geldi. En düşük 200 liraya sattığımız çayın kilosu şu an 300 liraya kadar çıktı. Fiyatlar kaliteden kaliteye değişiklik gösteriyor. Bazen ayda bir bazen iki ayda bir fiyat değişikliğine gidiliyor. Biz de toptan aldığımızda bize de yansıyor. Aldığımız yere biz de fiyat yüksekliğini söylüyoruz. Dolar bazlı geldiği için dolar yükselmesi ile fiyata yansıyor. Gümrük vergisinden dolayı da fiyat yüksek oluyor. Bir ay önce 200 liraya sattığımız çayı şu an 280-300 liraya kadar veriyoruz. Vatandaş zor alıyor. Kent genelinde çay fiyatları aşağı yukarı aynı. Eskiden dükkanı açmadan müşteri gelir bizi beklerdi şimdi biz akşama kadar müşteri bekliyoruz. 30 yıldır burada esnafım en zor zaman bu zaman diyebilirim. Akşama kadar otur nereye kadar. Bir çayın kilosu 300 lirayı buldu. İnsanlar nasıl alsın çayı?” dedi.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik