Babagannuş veya Abugannuş Levant mutfağına özgü soğuk mezedir. Türkiye’de ise Diyarbakır ile özdeşleşmiş olan bu lezzet, daha çok kahvaltılarda tercih edilmektedir. Diyarbakır Babaganuç’u 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
DİYARBAKIR BABAGANUÇ MALZEMELERİ VE HAZIRLANIŞI
3 orta boy patlıcan
3 kapya biber
3-4 yeşil biber
1 orta boy domates
4 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Patlıcanlar ve yeşilbiber közlenmiş ateşte her tarafı aynı derecede olacak şekilde közlenir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur, suyu süzülür, yeşilbiberler soyulur ve sarımsakla birlikte ve tahta tokmakla dövülür. Bir tavada tereyağı kızdırılıp yumurtalar kırılır ve omlet şeklinde pişirilirken parçalanmaya başlanır ve içine dövülmüş patlıcan, sarımsaklı biber ve tuz eklenerek karıştırılmaya başlanır. Babaganuç pişince tabağa konur ve tavada kalan tereyağı üzerine dökülerek sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.
Haber: Remziye ÇELİK