Diyarbakır’da 2019’dan bu yana her yıl günde en az 5 bin litre tüketildiği belirtilen ve kentin kavurucu sıcaklıklarında serinleten leziz içeceklerden biri olan meşhur Meyan Şerbeti damaklarda tat bırakıyor. Özellikle yaz mevsiminde ve Ramazan aylarında tüketimi artan bu tatlı içecek, meyan kökünden elde ediliyor.

MEYAN, TIP ALANINDA YERİ OLAN DEĞERLİ BİR BİTKİ
Diyarbakır’ın vazgeçilmez içeceklerinden olan Meyan Şerbeti, esasında meyan kökünden yapılan bir içecektir. Tıp alanında da yeri olan bu bitki kökü, tokmakla ezilip suda bekletilmesiyle elde edilmektedir. Aynı zamanda Diyarbakır'da yüzyıllardan beri aranılan, çok lezzetli, ucuz ve ideal bir serinletici içecek olan Meyan Şerbeti, günümüzde yerini farklı içeceklere devretmemek için direniyor.

Diyarbakır’daki tarihi köşk çöp oldu! Diyarbakır’daki tarihi köşk çöp oldu!

MEYAN ŞERBETİ, DİYARBAKIRLILARIN VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ
Sağlık alanında meyan kökünün faydasını bilenler, hiçbir şekilde Meyan Şerbet’inden vazgeçemiyor. Ancak insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen bu içeceği yeni neslin çoğu bilmemektedir. Meyan kökü eski çağlardan günümüze kadar birçok hastalıkta ilaç olarak da kullanılmış olup, tabiatın insanlara sunduğu şifa kaynağı olarak kabul edilmiş bir bitkidir. Temiz bir şekilde hazırlandığı ve sunulduğu takdirde, yerli malı bir içecek olarak yıllarca tüketilmeye devam edecektir. 

DİCLE NEHRİ KENARLARINDA YETİŞİYOR
Meyan bitkisi, Dünya'nın pek çok yerinde kendiliğinden yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Türkiye’de ise Trakya, Marmara bölgesi ve Karadeniz sahilleri hariç tüm Anadolu'da özellikle akarsu kenarlarında yetişir. Çoğunlukla; Muş, Bingöl, Kars, Siirt, Diyarbakır, Urfa, Antakya ile Ege Bölgesinde ve Çukurova'da; bölgemizde ise yaygın olarak Dicle Nehri kenarlarında bolca yetişmektedir.

Muhabir: Devrim AKTÜRK