Temmuz ayına girilmesiyle yaz aylarının en çok tercih edilen ve yaz denince akla ilk gelen meyvelerden biri olan karpuz sezonu devam ediyor. Sıcakların 40 dereceyi aştığı Diyarbakır’da da Adana ve diğer illerden gelen karpuzlar da kente özgü tescilli karpuzun hasat etmesiyle birer birer tezgâhlardan yerini aldı. Yaz sıcaklarına teslim olan Diyarbakır’da ise Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen, ağırlığı nedeniyle geçmişte develerle taşınan Diyarbakır Karpuzu, hasatla birlikte tezgahlarda ve sofralarda yerini aldı. Karpuzun ortalama kilo fiyatı ise 8-10 lira arasında satılıyor.

Araç sayısı artıyor! Diyarbakır’da toplu taşıma kullanımı şart Araç sayısı artıyor! Diyarbakır’da toplu taşıma kullanımı şart

DİYARBAKIR’DA KES-AL KARPUZ: KİLOSU 10 LİRA
Özellikle de yaz aylarının kavurucu sıcağına teslim olan Diyarbakır halkı serinliği ve tatlılığı Diyarbakır ovalarında yetişen kendi mahsulü olan karpuzdan alması şu sıralar tezgahlarda Diyarbakır karpuzunun yok satılmasına neden oluyor. Tadı ve görüntüsüyle ayırt edilen ve Diyarbakır’da çıktığı her dönem en çok tercih edilen tescilli Diyarbakır Karpuzu bu yıl en verimli zamanlarını yaşıyor. Diyarbakır Karpuzunun bu yıl bol olduğunu söyleyen Diyarbakır esnafı, sattığı karpuzun kelek çıkmasını engellemek amacıyla kesmece diye tabir edilen kes-al yöntemi ile karpuz satışı yapıyor. Karpuzun bu şekilde satılmasından hem esnaf, hem de vatandaş memnun.

KESMECE NE DEMEK?
Kesmece, (kavun, karpuz gibi meyveler için) kesip bakarak beğenmek koşuluyla (almak veya satmak) anlamına gelir. Kesmece, Karpuz, kavun gibi meyveler için kesip güzel olup olmadığını görmek suretiyle alınan, güzel olup olmadığını görmek şartıyla kullanılan bir satış yöntemidir.

Muhabir: Remziye ÇELİK