Diyarbakır’da kış mevsimine girilmesinin ardından soğuk havalar etkisini arttırmaya devam ediyor. Özellikle gecekondu evlerde yaşayan insanların odun ve kömürle çalışan sobalarda yakıt olarak kullandığı kömürlerin fiyatlarında son durum nedir? İşte, son durum…

Diyarbakır’da bir yıl önce açılmıştı: Yıkıp döktüler, bakım yok! Diyarbakır’da bir yıl önce açılmıştı: Yıkıp döktüler, bakım yok!

“BABADAN KALAN MESLEK”
Diyarbakır’da babasından geriye kalan kömürcülük mesleğini devam ettiren 66 yaşındaki Hamza Ergil, “1974 yılından bu yana bu dükkân hizmete açık normalde bu kömür işi benim mesleğim değil babamın, ondan bize kaldı. Benim yaptığım iş ise genel olarak nakliyecilik sektöründe çok çalıştım. Şimdilerde ise sabahları gelip dükkânı açıyorum çocuklar gelene kadar bekliyorum” dedi.


Eskiden insanların kömürü çok fazla yaktığını söyleyen Hamza Ergil, “Şimdiki insanların çoğu doğalgaz, elektrikli sobalar, ısıtıcı gibi alternatif çözümleri tercih ediyorlar. 10 sene önce kömürün kilosunu 3 liraya satarken günün sonunda ise bin liralık kömür satabiliyordum. Bugün ise kömürün kilosunu 40 liraya satıyorum gün boyunca çok zorlayarak bin liralık kömür satabiliyorum. O da ya mangalcı ya da kebapçılardır. Anlayacağın bu kebapçı ve mangalcılar da olmasa kömür sektörü de bitmeye doğru gidiyor” dedi.

“EN AZ 10 GÜN BEKLETİLMESİ GEREKİYOR”
Kömürün yapılış aşamalarından bahseden Ergil, “Kömür yapıldığı zaman önce ağacı kesiyorlar, daha sonra o ağaç bir hafta veya 10 gün boyunca yerde bekletilip suyunun çekilmesini bekliyorlar.  Yaş iken kömür ağacın dibine bırakılırsa hep bozulur. Birde kış mevsiminde ve yağışlı zamanlarda yapılmaz çünkü kömürün bekletilip kurumaya ihtiyacı var. Kömürü kubbe şeklinde yapıp üzerine yaprak veya ot atarlar. Kömürler daha çok meşe ağacından yapılır nedeni ise meşe ağacı yansa da 15-20 gün sonra kendini tekrar yeniliyor. Fakat çam ağacı öyle değildir. Kapatılan kömür eğer hava alırsa hepsi yanar, aynı çocukların başında nasıl bekleniyorsa kömürün başında da beklenilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“DİYARBAKIR'DA KÖMÜR FİYATLARI DEĞİŞİYOR”
Kömürün toptan ve perakende fiyatlarının farklı olduğunu belirten Hamza Erbil, kendilerine 28 liradan geldiğini vurgulayarak müşterilerine ise 40 liradan satışa sunduğunu ifade etti. Ayrıca bazı müşterilerinin toptan olarak da kömür aldığının altını çizen Erbil, onlara da kilosunu 35 liradan sattığını dile getirerek, “Ben yapsam bunlardan daha kaliteli yaparım ama yapımı çok zahmetlidir. Önceden babam ve dedemler yapmıştı lakin ben hiç yapmadım. Kömürler de bize Mardin’den geliyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL