Son yıllarda enflasyonla birlikte ciddi oranda artan konut fiyatları nedeniyle kira ücretleri de arttı. Enflasyon nedeniyle kiracılar zamdan, mülk sahipleri ise tavan uygulamasından şikayetçi. Özellikle ev sahibi olmayı hayal eden ve kirada oturan vatandaşlar ise kara kara düşünüyor. Diyarbakır’da da son zamanlarda artan konut ve kira fiyatları, vatandaşı zorlarken, Mücadele Gazetesi olarak kentte artan konut fiyatlarını sorduk. İşte Diyarbakır’da vatandaşların cevabı…
“VİCDAN SAHİBİ EV SAHİPLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Hasarlı evde 13 bin lira vermek zorunda olduğunu belirten bir kadın, “Konut fiyatlarını kiraları da halkımız belirliyor, emlakçılar belirliyor. Bu bir vicdan meselesi. Enflasyon ne kadar yükselse de buna bir dur demek lazım. Kendim de kiracıyım ve vicdan sahibi ev sahibine denk gelmek istiyorum. Kiram bin 400 liradan 3 bin liraya, 6 binden 13 bine çıktı. Ev sahibim evi alıcıya göstermeden sattığını söylüyor. Ben de onu vicdanın bıraktım. Şu an bana 13 bin liralık kirayı da 3 aylığına verdi. Sonrası ise muamma. Kirayı tekrar artıracak mı? Ya da şartları kabul edip de ben oturmaya devam edecek miyim, 20 bin mi diyecek bilemiyorum. Evim de hasarlı ve hasarsız raporu verilmiş. Ama oturmak zorundayım çünkü şehir dışında iki tane üniversite okuyan öğrencim var. Eşim özel sektörde çalışıyor. Ne diyebilirim daha? Hepimizin suçu ama buna bir çare bulunması lazım” diye konuştu.
“DEPREMDEN SONRA FIRSATÇILIK ARTTI”
6 Şubat depremlerinde evlerinin hasar aldığını ve kirada oturmak zorunda kaldığını belirten bir vatandaş, deprem sürecinde fırsatçılığının arttığını söyledi, “Deprem sürecinde Diyarbakır’da kiralarda fırsatçılık çok arttı. Fırsatçılığı önlenmesini istiyoruz. Biz de Maraş depreminden dolayı biz de etkilendik. Kendi ağır hasarlı olduğu için kirada zorunda kaldım. AFAD'ın bize yaptığı kira yardımı 5 bin, kiralar ise 8 bini bile aşmış durumda.”
“KONUT VE KİRA FİYATLARINA YETİŞEMİYORUZ”
Diyarbakır’da konut fiyatlarına yetişemediklerini belirten bir vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:
“Diyarbakır’da konut fiyatlarına da kiralara insanlar yetişemiyor. Şu an ben de 6 bin 500 lira ödüyorum ama 55 metrekare bir evde oturuyorum. Yeni zam yaptılar. Diyarbakır’da şu an düşük kira fiyatı bu. Sosyal konutlarda oturuyoruz fakat evler küçük. Maalesef kira fiyatları çok yüksek, yetişemiyoruz. Evden çıkmak istesen ev de bulmak zor. Aynı şekilde 65 metrekare bir TOKİ evine 1 milyon 200 bin lira fiyat isteniyor. Yani 65 metrekareye nasıl yerleşilebilecek. Evler o para etmez ama maalesef enflasyon yükseldikçe kiralar da, konut fiyatları da ister istemez artıyor. Tabi bunun içinde fırsatçılık da var.”