Binlerce öğrenci Diyarbakır’ı seçti! İşte Dicle Üniversitesi öğrenci sayısı Binlerce öğrenci Diyarbakır’ı seçti! İşte Dicle Üniversitesi öğrenci sayısı

Tarihler 639 yılını gösterdiğinde sadece dünyanın değil, İslâm tarihinin de önemli bir gelişmesi olan fetih gerçekleşti. Diyarbakır 639 tarihinde, dönemin İslâm Halifesi olan Hazreti Ömer zamanında Halid Bin Velid ve İyaz Bin Ganem gibi önemli kumandanlar tarafından fethedildi. Ancak kumandanlar kenti fethetmeden önce, dönemin Diyarbakır yönetimine bir mektup yazar.

ALLAH'IN ADININ YAZILDIĞI MEKTUBUN AHŞABI YERLERDE SÜRÜNÜYOR 
Diyarbakır’ı yöneten Kraliçe Meryem’e gönderilen mektupta; kentin teslim olmasını, kendilerine karşı koymamalarını, karşı koyarlarsa pişman olacaklarını, din konusunda hiçbir baskılarının olmayacağı yer alıyor. Dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyımı, mektubun Türkçe ve Arapçasının ahşaba işlenmiş halini İç Kale’de, Küpeli Kapı girişine koyarken, şimdilerde yazılan mektubun Türkçesi kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yerinden sökülüp yere bırakıldı. 

diyarbakır mektup-1

"MEKTUBUN ÜZERİNDE ALLAH'IN VE PEYGAMBERLERİN İSİMLERİ YAZIYOR"
Hazreti Süleyman Parkı'nı ziyarete gelen vatandaşlar, Küpeli Kapı girişine bırakılan ahşap oymalı mektubun Türkçesinin yeniden yerine bırakılmasını talep ediyor. Acilen çalışmaların başlatılmasını talep eden vatandaşlar, "Mektubun üzerinde Allah'ın, Peygamberimiz'in ve Peygamberlerin isimleri yazıyor. Bu mektubun Türkçesi şimdilerde yerlerde sürünüyor. Hangi vicdansız bunu yaptı bilmiyoruz ama yetkililer bir an evvel bahse konu olan ahşap oymalı mektup ile ilgili bir yenileme çalışması yapmalıdır." dediler.

Muhabir: Devrim AKTÜRK