Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda, 6 mahalle ve onlarca mezrayı olumsuz etkileyecek maden projesinin yankıları sürerken, şimdi de Lice İlçesine bağlı 8 köyde maden arama faaliyeti gündeme geldi. Lice Doğa Savunma Kollektifi, ilçeye bağlı Mizag (Kılıçlı), Akçabudak, Saydamlı, Bayırlı, Ulucak, Yorulmaz, Baharlar ve Peçar (Güldiken) köylerini tehdit altında bırakan maden faaliyetine karşı Mizag köyünde 28 Eyül Cumartesi günü, saat 12.00'da kitlesel basın açıklaması yapacağını duyurarak, kentteki tüm sivil toplum örgütlerine destek için çağrıda bulundu. 

Diyarbakır'da Kulp'tan Sonra Şimdide Lice'de Eylem Yapılacak!-1

Lice Doğa Savunma Kollektifi platformundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Diyarbakır’da ücretsiz dev konser için hazırlıklar başladı Diyarbakır’da ücretsiz dev konser için hazırlıklar başladı

700 HEKTARLIK ORMAN ALANA ÇED RAPORU
“Maden talanına girişilen bu bölgenin; büyük kısmı, yaşam için kritik su varlığını barındıran yoğun orman alanı olup, bir kısmı ise köylerin ortak mera ve arıcılık alanıdır. ÇED raporunda da geçtiği üzere, madene açılan alan maalesef 700 hektarlık orman alanıdır.

90'lı yıllarda boşaltılmış olan bu köylerin yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını; özellikle korumamız gerekirken, talana açarak ikincil örselenmeye sebep olmak ve mevcut iklim krizine karşı en büyük direncimiz karbon yutak alanı ormanlarımızı, yok etmek kabul edilemezdir.

DİYARBAKIR’IN EN GÜZEL COĞRAFYASI
Diyarbakır'ın en güzel ve bakir coğrafyalarından biri olan bu bölge; aynı zamanda barındırdığı yaban hayatıyla ve özgün florasıyla değerli bir biyoçeşitlilik alanıdır.

DESTEK ÇAĞRISI
Bu nedenle; geleceğimize, toprağımıza, suyumuza, doğamıza sahip çıkmak adına Cumartesi günü yapılacak kitlesel basın açıklamamıza; tüm halkımızı, yaşam ve doğa savunucularını, STK'ları, demokratik kitle ve meslek örgütlerini davet ediyoruz.”

Muhabir: Remziye ÇELİK