Diyarbakır’da zamları durdurmak nerdeyse imkansız hale geldi. Zam gelmeyen tek şey poşet olarak biliniyor. Zamlardan Kürt böreği de nasibini aldı. 

Diyarbakır’daki tarihi köşk çöp oldu! Diyarbakır’daki tarihi köşk çöp oldu!

Kürt Böreği Tarif

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetleri arasında olan börek fiyatlarına da zam geldi. Böreğin bir porsiyon fiyatı 75 lira oldu. Gelen zamlar kahvaltının tadını bir hayli kaçırdı. Kürt böreği de bu zamlardan etkilenenler arasında. 

İşte bazı börek porsiyon fiyatları;
Kürt Böreği: 75 lira
Peynirli Börek: 75 lira
Patatesli Börek: 75 lira
Su Böreği: 75 lira
Kürt Böreği: 75 lira

İşte Kürt Böreği’nin hikayesi 12 Eylül detayı!

KÜRT BÖREĞİ TARİFİ VE TARİHÇESİ
Kürt böreği, genellikle börekçilerde yapılıp satılan, yağlı kömbeden türemiş bir börek çeşididir. 1 kg un, yemek kaşığı tuz, 700 ml su, 150 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ ile hazırlanır ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

RENGO LAKAPLI BİLLİCELİ MEHMET EFENDİ
Bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Billiceli Mehmet Efendi’dir. "Rengo" lakabıyla tanınan Billiceli Mehmet Efendi'nin Kasımpaşa'daki gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir. Böreğin pudralı şekerle servis edilmesi sonradan geliştirilmiştir. Böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dür.

Muhabir: Abdullah AKYOL