Diyarbakır’ın da dahil olduğu yeni karara göre, piyasalarda yaşanan bu artışlar ve vatandaşların yoğun talepleri sonrası dolandırıcılar da altına yöneldi. Bu durum dolandırıcılık vakalarının da artmasına sebebiyet verirken, kuyumcular kesme altın formundaki ürünlerde yaşanan dolandırıcılığın önüne geçmek amacı ile kesme altını satın almayacaklarını duyurdu.
KESME ALTININ BARKOD VE SERİ NUMARASI YOK
Kesme altınların üzerinde barkod veya seri numarasının bulunmaması dolandırıcılar için fırsat ortaya çıkarıyordu. Sahte olarak üretilen altınlar piyasaya sürülüyor, bu durum altın yatırımcısının mağdur olmasına neden oluyordu. Halk TV’de yer alan habere göre, kuyumcular altın yatırımcılarına uyarılarda bulundu, kesme altın alım satımından kaçının dedi. Paketli altında seri numarası, üretici firması gibi bilgiler bulunduğu için sahte olma ihtimali oldukça düşük denildi.
PEKİ KESME ALTIN NE OLUYOR?
Kesme altın kuyumcular tarafından üretilen ve gramı tartılarak satılan bir altın türüdür. Bu altınların özellikleri ise üzerlerinde barkod veya seri numaralarının bulunmuyor olmasıdır. Bu altın genelde vatandaş tarafından yatırım amacı ile alınmakta ve satılmaktadır.