Diyarbakır’da son dönemlerde hızla artan uyuşturucu sorununa ilişkin DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren bir girişimde bulundu. Eren, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir soru önergesi sundu.

EREN, UYUŞTURUCU TEHLİKESİNİ MADDELER HALİNDE SUNDU.

İşte, Eren’in soru önergesi şöyle;

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Diyarbakır Barosu, ağustos ayı içerisinde Madde Kullanımıyla Mücadeleye Dair Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Diyarbakır’da uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı, bulundurma, nakletme, ticaret ve kullanımı kolaylaştırma suçlarında yaşanan önemli ölçüde artışları gösteren raporda Otomatik CMK Avukat Atama Sistemi (CMK servisi OCAS) kayıtlarda yer alan istatistiki verilere dayanılarak ulaşılan tespitler ve önleyici faaliyetlere ilişkin değerlendirmeler bulunmaktadır. 

Diyarbakır Barosu tarafından hazırlanan rapora göre 2020 yılında, Diyarbakır ilinde ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti’, 'Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak' ya da 'Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak' ve ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma' suçlarından yargılananlar için 3 bin 230 kişiye avukat görevlendirilmesi yapıldığı, bu kişilerden 15’inin 12 yaşından küçük, 159’un 12-18 yaş arasında oldukları belirtilmektedir. Raporda 2021 yılında bu suçlardan yargılananların sayısının 3 bin 846’ya yükseldiği, 12 yaşından küçük 8 çocuğun yargılandığı, 18 yaşından küçük 155 kişinin olduğu belirtilirken, 2022 yılında aynı suçlardan 4 bin 392 kişinin yargılandığı, 12 yaşından küçük 16 çocuğun olduğu belirtilirken 18 yaş altında 158 kişinin olduğu belirtilmektedir. 1 Ocak 2023 ve 1 Eylül 2023 arasında ise 2 bin 491 avukat görevlendirildiği ifade edilmektedir. 

Madde bağımlılığı sorunu her geçen gün giderek artan evrensel bir toplum sağlığı sorunudur. Uyuşturucu maddeler, geçmişten günümüze insanların sağlığını ciddi bir biçimde tehdit eden bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu maddelerin kullanılması; bireyin sağlığı yanında, toplum sağlığına, ekonomik ve kültürel yapıya da zarar vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 58. Maddesinde “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” hükmü yer almaktadır. Rapordaki sayısal veriler incelendiğinde, madde bağımlılığının 12 yaşından küçük çocukları kapsayıcı şekilde, özellikle çocuklar açısından yıllara göre belirli oranlarda adli kayıtların kısmi artış ve azalışlara rağmen yer aldığı, yetişkinler açısından yıllara göre önemli ölçüde artışların olduğu görülmektedir. Bu durum, Anayasanın 58. Maddesi kapsamında yer alan madde bağımlılığı hususunda önleyici tedbirlerin gereğince alınmadığını, yıllara yayılan bir şekilde artış gösteren bağımlılıkla yeterli oranda mücadele edilmediğini göstermektedir. 

Diyarbakır'da alkol ve sigara satanlar kamera bulundurmalı! Diyarbakır'da alkol ve sigara satanlar kamera bulundurmalı!

Bu bağlamda;

1-    Diyarbakır’da ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti’, 'Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak' ya da 'Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak' ve ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma' suçlarını önleyici tedbirlerin alınması noktasında ne tür çalışmalar yapmaktasınız? 
2-    Rapordan da anlaşıldığı üzere Diyarbakır’da her geçen gün uyuşturucu sorunu artmaktadır. Diyarbakır’da kolluk güçleri uyuşturucu suçlarına ilişkin yeterli derecede tedbir almakta mıdır?
3-    Diyarbakır’da uyuşturucu sorunu ile mücadele konusunda sorunların bilimsel yollarla çözümü noktasında sivil toplum kurumları, kadın örgütleri, gençlik dernekleri vb. hangi sivil kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütülmektedir? 
4-    Diyarbakır’da özellikle gençler ve çocuklar arasında uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının yüksek olmasının nedenleri nedir? Bakanlığınızca şu ana kadar buna ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır?
5-    Diyarbakır’da son 5 yılda kaç kişi ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti’, 'Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak' ya da 'Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak' ve ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma' suçundan yargılanmış ve kaç kişi bu suçlardan ceza almıştır? 
6-    Diyarbakır’da son 5 yılda uyuşturucu madde bağımlısı toplam kaç çocuk ve genç tespit edilmiştir? Bu kişilerin yaş cinsiyet dağılımı ne şekildedir? 
7-    Diyarbakır’da son 5 yılda uyuşturucu madde bağımlısı kaç çocuk ve yetişkin tedavi görmüştür? 
8-    Ulusal ve uluslararası boyutta kaçakçılık, üretim, kullanım, dağıtım ve sokak düzeyinde satışının engellenmesi amacıyla önleyici olarak aldığınız tedbirler nelerdir?
9-    Diyarbakır ve bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’de madde bağımlılığıyla mücadele farkındalığın arttırılması için neler yapmaktasınız?
10-    Türkiye’deki çocuk adaleti sisteminin verimliliğinin ve etkililiğinin arttırılması ve denetimli serbestlik hizmetlerinden faydalanan çocukların topluma ye kazandırılması hususunda etkin bir politikanız var mıdır? 
11-    Uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasının önlenmesi, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarının sağlanması, tekrar uyuşturucuya başlanmasının önlenmesi hususunda ne tür tedbirler almaktasınız?”

Kaynak: Haber Merkezi