Diyarbakır’da Nisan ayında, termometrelerin 25 derecenin üstüne çıktığı bugünlerde vatandaşlar güneşten gelen ışınlardan korunmak için güneş gözlüğü takarken, merdiven altı üretilen zararlı ve sahte güneş gözlükleri de başta işportacılar olmak üzere kimi yerlerde yerini almaya başladı. 

Diyarbakır Türkiye’nin en büyük kaçıncı şehri? Diyarbakır Türkiye’nin en büyük kaçıncı şehri?

“SAĞLIK AÇISINDAN CİDDİ ETKENLER SÖZ KONUSUDUR”
Hem merdiven altı üretilen güneş gözlüklerinin zararlı olduğunu, hem de online olarak alışveriş tercihlerinde satışı yapılan gözlüklerin tehlikeli olduğunu söyleyen 21. Bölge Doğu Optisyen Gözlükçüler Odası Bölge Başkanı Abdurrahim Erdoğan, “Orijinal güneş gözlükleri ile sahte güneş gözlükleri arasında sağlık açısından ciddi etkenler söz konusudur. Özellikle güneş gözlüklerinde ışınları kıran özel filmli camların takılması gerekiliyor.” Dedi.

"MERDİVEN ALTI ÜRETİLEN GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNDE BOYA KULLANILIYOR”
Merdiven altı üretilen güneş gözlüklerinin kanlanma, göz kapakları çevresinde et oluşması gibi ciddi sorunlara sebep olduğunu belirten Erdoğan, “Merdiven altı üretilen güneş gözlüklerinde boya kullanılıyor ve boya gözde bazı komplikasyonlara neden oluyor. Özellikle kaşıntı, yanma, batma ve ağrı gibi şikayetler boyalı, yani sahte gözlüklerden dolayı birinci derece göz ve görme sağlığında ciddi zararlar veriyor. Bunların birçoğu ilaçla düzeltilebiliyor ama bazıları ilaçla düzeltilmeyecek seviyeye geliyor. Bu durumların kalıcı hasarlara neden olmaması için, göz muayenesi yapılıp optisyenlik müesseselerinde Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetime tabi tutulan gözlüklerin alınması hayati bir öneme sahiptir.” diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ FİYATLARI
Birçok sektörde olduğu gibi optisyenlerde de gözlük fiyatlarının geçen yıla oranla ciddi oranda artış gösterdiğini belirten Erdoğan, “Çünkü bizim kimi ürünlerimize ulaşımımızda, ürünleri temin etmemizde yurt dışı durumlar ve düzeyler olduğu için, maalesef olarak ekonomik olarak iniş ve kalkışlarda bizim ürünlere ulaşımımızı, dolayısıyla vatandaşlara da satarken aynı şekilde ürünlerimizi yüksek fiyatlarda oluşmasına neden oluyor. Aynı zamanda orijinal gözlükler en az 600 liradan başlıyor ve geçen yıla göre fiyatları yüzde 100 zamlandı.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Devrim AKTÜRK