31 Mart yerel seçimlerinde kayyum yönetiminden DEM Parti’ye geçen Diyarbakır’ın Silvan Belediyesi, Selçuklu Hükümdarı 1. Kılıçaslan Kent Meydanı’nın isminin Rindêxan olarak değiştirilmesine karar verdiğini duyurdu.

“RİNDÊXAN PARKI İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN”
Silvan Belediyesi’nden yapılan açıklamada kararın Meclis kararıyla alındığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Rindêxan Parkı ilçemize hayırlı olsun… Belediyemiz Meclis kararıyla, ilçenin merkezi konumundaki 1. Kılıçaslan Kent Meydanı'nın ismi değiştirildi. Mecliste yapılan oylama sonucunda meydanın yeni adı "Rindêxan Parkı" olarak belirlendi. Yerel tarih ve kültürel değerleri yansıtma amacıyla yapılan isim değişikliği yurttaşlar tarafından olumlu karşılandı.”

RİNDEXAN KİMDİR? HİKAYESİ NEDİR?
Rindêxan, “Güzel hanım” anlamına gelir. Rivayete göre Rindêxan, güzelliği ve cesaretiyle tanınan 1926'daki Sason isyanının lideri Mihemede Aliye Yunus’ın kızıdır. Sason ayaklanması sert bir şekilde bastırıldıktan sonra, Rindexan yaralı olarak esir yakalanır. Esir alındıktan sonra Batman Çayı'nı kendi sınırları olarak belirleyip Malabadi Köprüsü’nün ardından kendini suya atlayarak hayatına son verdiği rivayet edilir.

Bir tiyatro oyununda Rindexan’ın suya atlamadan önce söylediği şu sözler aktarılır:
“Ezim Rinda Rindêxan
Keça Mîr û axayê çîyan
Ey Tirkê Tacîk
Karê we çîye li van cîyan
Rinda rindê namdar
Ez dimirim, birîndar û bê zar
Teslîm nabim destê neyar û najîm bê ar…”

Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesi’nin başhekimi değişti! Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesi’nin başhekimi değişti!

Silvan Girişine Üç Dilli Tabela Asıldı

İLÇE GİRİŞİNE TÜRKÇE KÜRTÇE VE İNGİLİZCE TABELA 
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Silvan Belediyesi, şehrin girişindeki tabelalara üç dilli ibareler ekledi. Kayyum döneminde sadece Türkçe “Hoş Geldiniz” yazan tabelaya Kürtçe ve İngilizce dilleri de eklendi.

Muhabir: Remziye ÇELİK