Diyarbakır’da ramazan aylarında özellikle komposto yapımında kullanılan kuru kayısı(gün kurusu) fiyat farkı ve anavatanı Malatya’dan gelene kadar ki süreçlerle dikkatlerden kaçmıyor.
Malatya’dan başlayarak baharın gelişiyle beraber önce yeşil çağla halini tezgâhlarda görmeye başladığımız kayısı bölgeden bölgeye farklı isimlerle anılırken Diyarbakır’da en çok kayısı ve mişmiş olarak biliniyor. Yaz aylarında serinletici olsun diye komposto yapımında kuru hali en çok tüketilen Diyarbakır’da bu ramazan ayında da bu gelenek devam ediyor. Komposto yapımında kullanılan kuru kayısıların Malatya piyasası başta olmak üzere, Diyarbakır’daki çarşı, Pazar, kuruyemişçi ve marketlerdeki değişiklik gösteren fiyatları dikkatlerden kaçmıyor.
KAYISININ ANAVATANI DİYARBAKIR’DAKİ KURUYEMİŞÇİLERLE KAPIŞAMIYOR
Malatya’da kilogramı; 300 ile 500 liradan alıcısıyla buluşan kuru kayısı Diyarbakır’da kalitesine bağlı olarak kuruyemişçilerde 300 ile 580 lira arasında, seyyar satıcı tezgâhlarında 100 ile 200 lira arasında, marketlerde 250 gramı 80 ile 240 lira arasında ve pazarlarda ise, 200 ile 300 lira arasında satılıyor.
Komposto yapmak için kayısı aldığını belirten ev hanımı Necmiye teyze, “Komposto yapmak için alıyorum, kuruyemişçiden fiyat sordum inanılmaz pahalı geldi. Şimdi de ucuz olduğu için seyyar satıcıdan alacağım. Bir kilogram değil 2 kişi yaşıyoruz zaten o yüzden yarım kilo alacağım” dedi.
DİYARBAKIR USULÜ KAYISI KOMPOSTOSU NASIL YAPILIR?
İsteğe göre komposto yapmak için kuru ya da yaş kayısılar yıkanır ve tencereye kaynatmak için alınır. Üzerini 2 karış geçecek kadar su eklenir. İsteğe göre şeker ya da Diyarbakır’da tercih edilen gibi pekmez de eklenebilir. Karanfil ve kabuk tarçında ocağı kapatmadan önce eklenir.
4KİŞİLİK KOMPOSTO TARİFİ
1 kg olgun taze kayısı
6 su bardağı su (su miktarı artırılabilir sulu sevenler için )
1 su bardağı toz şeker, isteğe göre 1 bardak üzüm pekmezi şeker yerine eklenebilir.
1 çay kaşığı karanfil
3 adet çubuk tarçın